NRK Meny
Normal

Håper på norsk Afghanistan-støtte

Det amerikanske forsvarsdepartementet har ikke gitt opp håpet om å få mer støtte fra Norge til krigen i Afghanistan.

Norske soldater på oppdrag i Afghanistan
Foto: Per Arne Juvang, Per Arne Juvang / SCANPIX

På Natos utenriksministermøte før helga ble det klart at de europeiske Nato-landene vil sende rundt 7000 nye soldater til Afghanistan.

Men selv om det er 3000 færre enn amerikanerne hadde håpet på, så gjorde utenriksminister Jonas Gahr Støre det klart at Norge ikke vil sende flere soldater:

– Norge kommer ikke til å øke utover det allerede høye bidraget vi nå har, sa Støre til NRK den gang.

Håper på mer penger

Spesialrådgiver i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon Julianne Smith var denne uka i Oslo for å snakke med forsvarstopper om USAs nye strategi for Afghanistan.

Smith sier Pentagon ikke vil gi opp håpet om at Norge skal øke sitt bidrag på andre områder for å hjelpe amerikanerne ut av hengemyra i Afghanistan.

Neste år har Norge lovet 20 millioner dollar til å bygge opp den afghanske hæren, men Smith håper på mer:

– Norge har allerede kommet med store bidrag, men vi lurer på hvorvidt Norge vurderer å øke støtten, og kanskje også doble den i fremtiden, sier Smith til NRK.

Konferanse i London

Både det å sende sivile hjelpearbeidere og å gi penger til gjenoppbyggingen av Afghanistan vil være til stor hjelp, understreker Smith:

- Jo raskere bidragene kommer, jo bedre. Men realiteten er at USA brukte tre måneder på å avgjøre størrelsen på sitt eget bidrag. Vi skal ikke presse på andre i forhold til deres egne beslutninger, sier Smith som håper på gode nyheter fra norsk hold på nyåret:

– Noen allierte planlegger å offentliggjøre sine bidrag under en Afghanistan-konferanse i London i slutten av januar. Kanskje det er noe Norge vil vurdere, spør Smith.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt