NRK Meny
Normal

Håper mest på å vinne Golden Globes «Beste film»

Regissør Morten Tyldum er i natt klar for Golden Globe, der hans film «The Imitation Game» er nominert i fem kategorier. Tyldum har også god tro på Oscar-nominasjoner til uken.

Innslag om Morten Tyldum som er nominert til fem priser under Golden Globe 2015

The Imitation Game, her representert ved stjernene Keira Knightley og Benedict Cumberbatch, er nominert til fem priser under årets Golden Globe. Se NRKs reportasje fra Hollywood.

Hjemme hos ekteparet Morten og Janne Tyldum i Beverly Hills handler det mye om film. Det handler ikke om å lage mat sammen, men om å lese manus i fellesskap.

Vi treffer dem noen timer før Golden Globe skal deles ut på Beverly Hilton Hotel. Og «The Imitation Game», med Morten som regissør, er nominert i fem kategorier.

– «Beste film» er viktigst

Mens Janne spenner på seg stilettene for nok et nettverksmøte med filmeliten, går regissøren gjennom dagsplanen for sønnen Benjamin på seks. De har gode hjelpere rundt seg, og Benjamin følger ofte med rundt.

Morten Tyldum

Morten Tyldum planlegger dagen sammen med familiens alt-mulig-kvinne Eleanor Marker.

Foto: Gro Holm / NRK

Men hjelperne er ikke med på arrangementene rundt Golden Globe, der nåløyet for hvem som slipper inn er mer enn trangt.

– Prisen for beste film er den viktigste, svarer Morten Tyldum uten å nøle når han blir spurt om hvilken av nominasjonene som henger høyest.

The Imitation Game er også nominert for beste mannlige skuespiller, beste kvinnelige birolle, beste manus og beste originale filmmusikk.

– Men det å bli nominert i fem kategorier er egentlig viktigere enn om vi vinner en av prisene i Golden Globe. Sånt blir lagt merke til av alle i miljøet.

Tror på Oscar-nominasjon

Janne Tyldum

Morten Tyldums kone, Janne, gjør seg klar for et representasjonsoppdrag i Hollywood.

Foto: Gro Holm / NRK

– Nå har alle laugene, eller forbundene for de ulike profesjonene innen filmindustrien nominert «The Imitation Game» til Oscar.

– Alle her regner med at filmen blir nominert, kanskje i så mange som 5–8 kategorier, sier Tyldum til NRK.

Golden Globe blir som et forspill å regne sammenlignet med Oscar. Den høythengende prisen deles ut 22. februar i år, men Oscar-nominasjonene blir offentliggjort allerede førstkommende torsdag.

– Som om Einstein skulle blitt visket ut av historien

The Imitation Game handler om den britiske matematikeren Alan Turing, som under annen verdenskrig konstruerte en maskin som klarte å dekode nazistenes Enigma-system for kryptering av kommunikasjon om angrepsplaner.

Men etter krigen ble han dømt for homofili og tok sitt eget liv i 1954. Først i 2013 ble han benådet av Dronning Elisabeth.

– Det er umulig å ikke bli både berørt og opprørt av historien om Alan Turing, sier Tyldum.

26th Annual Palm Springs International Film Festival Awards Gala Alex Lawther, Morten Tyldum, Benedict Cumberbatch, Allen Leech, Matthew Beard

Folkene bak The Imitation Game har allerede gått røde løpere, her fra en filmfestival i California. Her er Morten Tyldum (nummer to fra venstre) sammen med skuespillerne (fra venstre) Alex Lawther, Benedict Cumberbatch, Allan Leech og Matthew Beard.

Foto: Jordan Strauss / Ap

– Det er som om Einstein skulle blitt visket ut av historien fordi han var homofil. Alan Turing er et at av de store geniene i det siste århundre, og hans betydning både under krigen og som forfaren til datamaskinen er så stor. Likevel vet få om ham, sier regissøren.

– Det er rørende og fantastisk at vi har introdusert AlanTuring til millioner av mennesker som ikke kjenner historien, mener Tyldum, som nå kan velge nye regioppdrag på øverste hylle.

Men hvilke oppdrag det blir, det er nesten like hemmelig som arbeidet med å knekke Enigma-systemet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt