Håper å vinne respekt

Hamas håper å bli kvitt terrorist-stempelet etter frigivelsen av den britiske journalisten Alan Johnston.

Haniyeh og Johnston

Palestinernes tidligere statsminister Ismail Haniyeh fra Hamas holder pressekonferanse sammen med den løslatte Johnston.

Foto: MOHAMMED ABED / AFP

Et knapt døgn etter at den britiske journalisten Alan Johnston slapp ut etter 144 dagers fangenskap, er spekulasjonene rundt hva som virkelig førte til løslatelsen og hva Hamas ønsker å oppnå med frigivelsen mange.

En Fatah-leder kaller løslatelsen et skuespill, mens Hamas tror på en mer positiv holdning fra verdensopinionene. De håper dette skal få Vesten til å endre sitt syn på de som nå bestemmer i Gaza.

Analytiker Moin Rabbani fra International Crisis Group sier Johnstons frigivelse var en "suksess" for Hamas. Han mener den sendte en klar beskjed til vestlige land som boikotter gruppen til fordel for den moderate palestinske presidenten Mahmud Abbas, melder nyhetsbyrået AFP.

Hamas forsøker også å få frigitt den israelske soldaten som har sittet fange i over ett år.

Takker Hamas for friheten

Johnston selv tror at presset Hamas øvet på kidnapperne var avgjørende for at han nå er fri.

- Jeg er ganske sikker på at om ikke Hamas hadde økt presset, så ville jeg fremdeles vært fanget i det rommet, sa han. Han mener det var etter at Hamas fikk kontrollen i Gaza at kaprerne ble nervøse.

Hamas selv sier dette innleder en ny æra, et lite steg i riktig retning. Hamas har hele tiden arbeidet for å finne Johnston, og innsatsen ble trappet opp da gruppen tok kontroll over Gazastripen for tre uker siden. Etter intense forhandlinger og arrestasjoner av flere toppledere i Islams hær, ble kidnapperne presset til å overlevere gisselet til Hamas.

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til Dagsnytt 18 at det bare skulle mange at den britiske journalisten bli satt fri, og at han håper de ansvarlige blir straffeforfulgt. Han sier frigivelsen isolert sett er en positiv hendelse for Hamas, men han tror ikke mer ro og orden i seg selv kan få vesten til å annerkjenne en regjering med Hamas' deltakelse.

PLO beskylder Hamas for kidnappingen

Men Hamas politiske rivaler i PLO mener det har foregått et skittent spill om den britiske journalisten.

- Vi tror Hamas står bak både kidnappingen og frigjøringen. Hamas bruker Johnston som et forhandlingskort, sier en talsmann for PLO.

Det som til slutt var utslagsgivende, skal ha vært at en anerkjent islamsk geistlig utstedte en fatwa om at Johnston måtte løslates. Ingen løsepenger er betalt.

SISTE NYTT

Siste nytt