NRK Meny
Normal

Håper å se barnebarnet i Japan

I 1977 ble moren kidnappet av nordkoreanske agenter. Nå håper besteforeldrene at hun skal få reise til Japan.

Shigeru Yokota og Sakie

Datteren til Shigeru Yokota og Sakie ble kidnappet på vei hjem fra skolen. Forrige uke møtte de barnebarnet for første gang i Mongolia. Nå håper de å se henne i Japan snart.

Foto: JIJI PRESS / Afp

Kim Un Kyong

Kim Eun Gyong måtte ta til tårene da hun snakket om besteforeldrene sine i 2006.

Foto: Ap
MEGUMI YOKOTA

Megumi Yokota på et udatert bilde som ble frigitt i 2004 av National Association for the Rescue of Japanese Kidnapped by North Korea.

Foto: AP

Megumi Yokota, som er moren til Kim Eun Gyong, ble kidnappet av nordkoreanske agenter da hun som 13-åring var på vei hjem fra skolen i Japan.

Hva som skjedde med henne og flere andre var lenge en gåte, selv om japanerne lenge beskyldte Nord-Korea for å stå bak flere kidnappinger.

Først i 2002 innrømmet Nord-Korea at de hadde bortført 13 japanere på 70- og 80-tallet.

De ble ført til Nord-Korea for å trene spioner i både japansk språk og levesett. Det ble hevdet at åtte av dem var døde, inkludert Megumi Yokota.

Møttes i Ulan Bator

Forrige uke møtte Yokotas foreldre barnebarnet for første gang. Møtet fant sted i den mongolske hovedstaden Ulan Bator, et sted hvor nordkoreanere og japanere har av og til har uoffisielle samtaler, skriver Reuters.

De to landene har hatt et anstrengt forhold helt siden den japanske okkupasjonen av den koreanske halvøya fra 1910 til 1945.

Det har ikke vært offisielle samtaler mellom de to landene siden desember 2012 på grunn av Nord-Koreas testing av langdistanseraketter. Men fredag opplyste den japanske regjeringen at de vil møte sine nordkoreanske kollegaer i Beijing i slutten av måneden.

Trolig vil japanske myndigheter spørre Nord-Korea om de vil tillate Kim Eun Gyong å reise til Japan for å møte slektningene sine, skriver Japan Times.

Tror de lever

I 2002 returnerte Nord-Korea fem av de kidnappede japaneren, og hevdet at resten var døde. De hevdet også at Yokota døde i 1994, og har i ettertid overlevert det som skal være levningene hennes, men DNA-analyser viser at det ikke stemmer.

I likhet med mange pårørende tror Megumi Yokotas foreldre at datteren deres fortsatt er i live.

Faren til Kim Eun Gyong skal også ha blitt kidnappet som ung. Han forsvant i 1978 i Sør-Korea da han var 16 år. Han var trolig til stede under møtet i Ulan Bator, skriver Ny York Times.

Det har blitt laget flere dokumentarfilmer om Yokota, og hun er kanskje den mest kjente av japanerne som ble kidnappet av Nord-Korea.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt