Hopp til innhold

Håper å endre tyskernes holdninger

Den tyske konservative rikspolitikeren Martin Patzelt har åpnet hjemmet sitt for to unge eritreiske flyktninger. Med det håper han å endre holdningene til flyktninger i Tyskland.

CDU-politiker Martin Patzelt sammen med flyktningene Haben (19) og Awet (24)

CDU-politiker Martin Patzelt hjemme i hagen sammen med flyktningene Haben (19) og Awet (24) som bor i loftetasjen hos familien.

Foto: ARD

– Å bidra til at flyktningene får et ansikt og et navn gir mindre polarisering, mindre fiendtlighet og mindre frykt, sier Martin Patzelt til den tyske fjernsynskanalen ARD.

I en måned har han latt de to unge eritreiske mennene Haben (19) og Awet (24) bo hjemme hos seg. Sammen med en av Patzelts sønner deler de loftetasjen i huset i Briesen, ikke langt fra Frankfurt.

Strømmer på

I likhet med flere europeiske land har Tyskland opplevd en eksplosiv tilstrømning av flyktninger. I 2014 søkte 220.000 personer om asyl, det var 60 prosent flere enn i 2013.

CDU-politikeren Martin Patzelt

CDU-politikeren Martin Patzelt betegner det som svært meningsfullt 'nybrottsarbeid', det å la flyktninger bo hjemme hos seg.

Foto: ARD

Ifølge Die Welt har tyske deltatsmyndigheter så langt i år registrert i overkant av 300.000 asylsøkere. Og prognosen for hvor mange som vil komme gjennom 2015 er av sentrale myndigheter oppjustert fra 450.000 til 500.000 offisielt, og 600.000 uoffisielt, ifølge Der Tagesspiegel.

Bare i juli måned søkte 79.000 personer om beskyttelse. Mange kommer fra Midtøsten, spesielt Syria og Irak, hvor de rømmer fra krig og utrygghet. Det samme med Eritrea, hvor unge menn flykter fra den fryktede og beryktede militærtjenesten. Syrere og eritreere er mer eller mindre garantert opphold bare de klarer å ta seg til landet.

Men det store flyktningtallet har ført med seg en opphetet debatt, om pengene som brukes og lokalsamfunn under press. Delstatsregjeringene sliter med å holde tritt og har gjentatte ganger bedt sentralregjeringen i Berlin om hjelp til å håndtere situasjonen.

Patzelt, som representerer regjeringspartiet CDU i Forbundsdagen, håper han kan bidra til en mer nyansert debatt.

De eritreiske flyktningene Haben (19) og Awet (24) sammen med tysklærer Sigrid Bugay

Den pensjonerte språklæreren Sigrid Bugay gir Haben (19) og Awet (24) undervisning i tysk.

Foto: ARD

Bedre og billigere

Patzelt møtte de to unge eritreerne i en lokal kirke. Etter å ha blitt kjent med dem, tilbød han dem å bo hjemme hos seg og familien. Han har også hjulpet dem samt fire andre med å skaffe seg deltidsjobber, for at de raskere og bedre skal bli integrert.

Politikeren forteller at tyske arbeidsgivere generelt er svært skeptiske til flyktninger, de frykter språkvansker og evnen til å tilpasse seg det tyske arbeidslivet.

– Et uformelt fadderskap, det å tilby et sted å bo, en jobb, litt kontakt eller bare å ønske noen velkommen, det bygger broer og gir menneskene et ansikt og et navn, slik at de stiger frem fra den anonyme flokken med asylsøkere. Hvis flere kunne gjøre dette, så er vi på god vei, sier Patzelt.

Da han offentlig foreslo boløsningen i fjor og argumenterte med at det ville være både bedre og billigere hvis flyktninger bodde privat i stedet for flyktningmottak, ble han drapstruet.

– Mange mente det var skammelig i det hele tatt å tenke tanken, forteller Patzelt.

Det koster i gjennomsnitt 2000 euro i måneden å huse en flyktning på et offentlig mottak. Patzelt opplyser at familien får utbetalt 200 euro i måneden til dekning av ekstra utgifter ved å ha de to unge eritreiske mennene boende hos seg. I tillegg får mennene selv 326 euro hver til livsopphold.

SISTE NYTT

Siste nytt