Hopp til innhold

Håp om våpenhvile: - Det mest positive som har skjedd på flere måneder

Om en uke kan våpnene stilne i deler av Syria, om alt går slik forhandlerne i München håper på. Da kan desperate syrere få den humanitære hjelpen de sårt trenger. Men det er langt frem.

GERMANY-SYRIA-CONFLICT-DIPLOMACY

Utenriksministrene John Kerry og Sergeij Lavrov hadde gode nyheter i morges. Men de neste dagene vil vise om en våpenhvile i Syria er mulig nå.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergei Lavrov sier de er enige om å få inn humanitær hjelp og mat til byer inne i Syria som er beleiret. Innen en uke håper de to at en våpenhvile kan inngås, som skal lede til en mer permanent og varig våpenhvile.

– Vi har blitt enige om å iverksette et landsomfattende opphør av kamper innen en ukes tid, sa Kerry i dag tidlig. Han innrømmet at dette er en ambisiøs plan, vel vitende om alle tidligere forsøk har feilet. Til stede i München er også en rekke syriske grupper.

Laster Twitter-innhold

– Det er en vanskelig oppgave, men Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) er enig om at fiendtlighetene skal opphøre innen en uke, sa den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev.

– Dette er det mest positive som har skjedd på flere uker og måneder, så får vi se om partene er villige til å etterleve en form for våpenhvile, sier Brende til NRK.

Utenriksminister Børge Brende og utenriksmedarbeider Jan Espen Kruse i studio for å kommentere den varslede våpenhvilen i Syria.

Utenriksminister Børge Brende er forsiktig optimist. Utenriksmedarbeider Jane Espen Kruse sier det er langt frem.

– Dette er forhåpentligvis begynnelsen på en bredere forståelse for å etablere en mer permanent våpenhvile og en fredsslutning for Syria. Men vi må være edruelige, legger Børge Brende til.

Angrep mot Aleppo

De siste dagene har både Russland og Assad-regimet bombet områdene rundt Syrias største by Aleppo. Dette har skapt en ny flyktningkrise. Ifølge FN har 50 000 syrere flyktet fra byen. Mange av dem forsøker å komme inn i Tyrkia.

Les også: – De som kontrollerer Aleppo, har kontroll over Syria

IS ikke med i avtalen

Men utfordringene er at ulike militante grupper fremdeles kan barke sammen. I avtalen heter det angivelig at kampene mellom regjeringshæren og de fleste opprørsgruppene i Syria skal opphøre gradvis, og at humanitær hjelp må komme raskt på plass for å skape forutsetninger for å gjenoppta fredssamtalene. Men avtalen omfatter ikke Nusrafronten eller IS, og andre grupper FN definerer som terrorister.

Madaya sult

Bildet av denne utsultede gutten fra Madaya ble publisert 8. januar av et medisinsk team i Madaya som behandlet ham. Madaya har vært beleiret i flere måneder av det syriske regimet, noe som har ført til sult og død.

Foto: Ap

Storbritannias utenriksminister er forsiktig optimist.

– Dette vil bare være mulig dersom Russland stopper bombingen mot grupper som kjemper mot Bashar al-Assad og hans allierte, mener utenriksministre Philip Hammond.

Russerne vil fortsette angrep

Men det vil ikke russerne gå med på nå.

– Det russiske luftforsvaret vil fortsette sine angrep mot IS og Nusrafronten i Syria, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, ifølge Reuters.

Men siden fredssamtalene i Genève nylig kollapset gir denne enigheten mellom partene et lite, men nytt håp.

SISTE NYTT

Siste nytt