Håp om fred i Tsjetsjenia

Separatistbevegelsen i Tsjetsjenia kan være villig til å gi opp kravet om uavhengighet, og er åpne for forhandlinger, sier Akhmed Zakajev.

Akhmed Zakajev
Foto: Arkivfoto: N. Asfouri / Scanpix

Bevegelsens utenriksansvarlige i eksil, Akhmed Zakajev, skriver på sin nettside at opprørsbevegelsen ikke lenger tror at krig er løsningen på det tsjetsjenske folkets konflikt med Russland.

Zakajev skriver at opprørsbevegelsen er åpen for forhandlinger med russerne, og er klar til å droppe kravet om uavhengighet for den russiske republikken. 

Barn Groznyj
Foto: S.Tsarnajev / Scanpix/Reuters

Zakajev kalles separatistbevegelsens utenriksminister og visestatsminister. Han fikk asyl i Storbritannia etter at en britisk domstol avviste et krav om utlevering til Russland.

- Klar for forhandlinger

- Tsjetsjenerne har alltid trodd at selvstendighet vil kunne gi dem fred og trygghet, skriver Zakajev.

- Men hvis andre løsninger på problemet med å få til fred med russerne, kan finnes - løsninger som er i overensstemmelse med internasjonale avtaler, er vi klare for de nødvendige forhandlingene, ifølge Zakajev.

 - Vi innser at en fortsettelse av militære handlinger og vold ikke kan føre til en løsning på konflikten. Derfor erklærer vi at forhandlinger med Russland bør starte uten betingelser av noe slag fra noen av partene, skriver han.

Den lille russiske delrepublikken erklærte seg uavhengig av Russland rett i etterkant av Sovjetunionens oppløsning i 1991.

100.000 døde tsjetsjenere

Sjamil Basajev
Foto: Arkivfoto: V. Mashatin / Scanpix/AFP

Russland har to ganger senere gått til krig mot Tsjetsjenia. Så mange som 100.000 sivile har blitt drept i kampene, som også har kostet rundt 10.000 russiske soldater livet.

De muslimske tsjetsjenerne vant den første krigen i 1994-1996, men en ny russisk offensiv startet i 1999, og russerne kontrollerer i dag det meste av republikken i Kaukasus-fjellene sammen med den pro-russiske regjeringens soldater.

Drap og sammenstøt skjer jevnlig, og i et russisk angrep i begynnelsen av måneden ble geriljalederen Sjamil Basajev drept. Han har ledet den mest ekstreme fløyen av opprørsbevegelsen, og sto bl.a. bak de blodige gisseldramaene i et teater i Moskva og en skole i Beslan. 

Basajevs død skapte nytt håp om en løsning på konflikten.

SISTE NYTT

Siste nytt