Håp for evakuerte Samos-turister om å komme tilbake til hotellene

Skogbrannen på Samos som førte til evakuering av norske turister skal være under kontroll. Nå regner man med at de kan returnere til hotellene i løpet av dagen.

Nordmenn evakuert på Samos

Flere titalls norske turister ble i går evakuert fra et hotellområde i Votsalakia på Samos. I dag er det håp om at de får returnere.

Foto: Tuva Fossen Stensrud

I går ble over 400 ferierende skandinaver evakuert fra et hotellområde i Votsalakia på den greske øya Samos.

Les også: – Jeg ble redd da jeg så flammene komme nærmere

– Det brant kraftig og flammene spredte seg raskt. Det var mye røyk og aske. Vi så flammene på andre siden av fjellet spre seg til der vi var, kunne Tuva Fossen Stensrud fortelle på telefon fra Samos der hun er på ferie.

Fossen Stensrud og de andre turistene ble evakuert til andre siden av øya som ikke var påvirket av skogbrannen. Der ble de innlosjert på andre hoteller inntil videre.

Nå ser det ut til at de igjen kan få fortsette ferien på hotellene i Votsalakia-området.

– Reiser tilbake, men vet ikke til hva

Tuva Fossen Stensrud

Tuva Fossen Stensrud er på ferie på Samos i Hellas.

Brannen skal nå være under kontroll, og dermed velger man å frakte turistene tilbake til området som var truet av skogbrannen i går.

– Nå har vi fått beskjed om at vi blir hentet med buss kl 11.15 for å dra tilbake til Votsalakia, kan Fossen Stensrud i dag fortelle til NRK.

Hun forteller at de fikk sove på et annet hotell på andre siden av øya, og har det bra. Nå er de snart på vei tilbake til Votsalakia, men hva som møter dem er ikke så godt å si.

– Hvordan det ser ut der vet vi ikke ennå, sier Fossen Stensrud.

Ifølge hotelleieren i Votsalakia der hun egentlig skulle bo skal tre personer være pågrepet for ildspåsettelse i forbindelse med brannen.

Evakuerte hele byen

Reiseselskapet Apolla var ett av flere som måtte evakuere sine turister fra område. De kan fortelle at det etter hvert ble mye røyk og aske i området som førte til omfattende evakuering.

– Hele byen er faktisk evakuert. Vindforholdene gjorde at det ble en del røykutvikling og aske over området, og da valgte man å evakuere alle, forteller markedsjef i Apollo, Barbro Mosseng, til NRK.

Skogbrann Samos

Skogbrannen skapte mye røyk og aske, og hele byen måtte evakueres.

Foto: Tuva Fossen Stensrud

Apollo hadde 29 nordmenn blant sine gjester som var med på evakueringen til den andre siden av øya Samos.

– Nå er det et etterslukningsarbeid som pågår. Det er ingen bygninger som er skadet og ingen personskader, sier Mossen hos Apollo og understreker at første prioritet var å flytte gjestene slik at de kunne fortsette ferien et annet sted.

Det var en stund usikkert når Apollos gjester kunne få returnere til hotellene i Votsalakia. Like etter kl 13 opplyste selskapet til NRK at gjestene kunne få reise tilbake til hotellområdet.

– Apollos gjester kan nå returnere til Votsalakia, skriver selskapets markedssjef Barbro Mosseng i en melding til NRK.

Star Tour: – Tilbake i løpet av dagen

Reiseselskapet Star Tour måtte også evakuere gjester, og de har nå tro på retur tilbake til området i løpet av dagen i dag.

– Vi regner med at de kan flytte tilbake senere i dag. Hvis er ryddet opp og det er tilfredsstillende der så kan de gjøre det, sier sier inforådgiver i Star Tour, Elisabeth Larsen-Vonstett.

Hun kan fortelle at skogbrannen ikke lengre er i nærheten av byen. Det skal fortsatt brenne oppe i fjellene, men slukkemannskapene har nå kontroll.

– Man regner med at brannen vil bli helt slukket i løpet av morgentimene i dag. Det har jo vært både fly og helikopter involvert i arbeidet helt siden sola stod opp, og man regner det vil lykkes, sier Larsen-Vonstett.

Opprydningsarbeidet har startet i hotellområdet, og turselskapet tror gjestene kan komme reise tilbake. Larsen-Vonstett vil likevel ikke love noe helt sikkert.

– Man vet aldri. Plutselig kan det begynne å brenne igjen for skogbrann er ikke noe vi er herre over. Det vi har fått vite er likevel at de håper å kunne frakte turistene tilbake i løpet av dagen. Så det er målet vårt, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt