NRK Meny
Normal

Cruz og Trump i hanekamp

I de fem første fjernsynsdebattene mellom republikanernes presidentkandidater var Donald Trump Ted Cruz bortimot perlevenner. Ikke nå lenger.

Debatt i Charleston

Trump og Cruz barket sammen i debatten.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

– Det er høyst tvilsomt om Ted Cruz har rett til å stille som amerikansk presidentkandidat, har Donald Trump fortalt tusenvis av velgere og millioner av fjernsynsseer de siste ukene. Cruz er født i Canada av amerikansk mor og cubansk far, og som jurist med grunnloven som spesiale er han selv ikke i tvil om at han amerikanske borger så god som noen. I nattens debatt skjøt han tilbake.

– I september mente min venn Donald at det ikke var noe problem med min amerikanske fødselsattest, og grunnloven har ikke endret seg siden da.

– Nei, men det har tallene på meningsmålingene, svarte Trump og la til at "det henger et stort spørsmålstegn over hodet ditt. Du kan ikke gjøre det mot partiet".

I delstaten Iowa ligger Cruz og Trump nå omtrent helt likt, og avstanden krymper også på de nasjonale meningsmålingene. Iowa er første stat ut i runden med nominasjonsvalg, og derfor særdeles viktig.

New York ikke for ekte republikanere?

Texaneren Ted Cruz har tidligere uttalt at "Trump er legemliggjøringen av New York verdier". Utspørrerne ba ham utdype.

– Alle forstår at verdiene i New York City er sosialliberale eller for abort, for homofile ekteskap og med fokus på penger og media, svarte Cruz.

– Han har fornærmet mange mennesker. Da World Trade Center ramlet ned, så jeg noe som ikke noe sted på jorda kunne håndtert vakrere, mer humant enn New York, repliserte Trump til stor applaus. Den runden vant han.

Bush angriper muslimnekt

Jeb Bush debatt i North Charleston

Bush mente Trumps avvisning av muslimer vil gjøre det umulig å bygge den koalisjonen som er nødvendig for å slå IS.

Foto: CHRIS KEANE / Reuters

I en fjernsynsdebatt før jul sa Donald Trump at han ville nekte alle muslimer innreise til USA inntil videre. Utspillet var en reaksjon på at to selverklærte IS-sympatisører skjøt og drepte 15 mennesker i San Bernardino, California. Ikke noe utspill er blitt så heftig diskutert på sosiale medier.

– Er det noe du har hørt som har fått deg til å revurdere den posisjonen, spurte programlederen.

– Nei, var svaret.

– Donald, Donald, jeg håper du revurderer dette, fordi dette er en politikk som gjør det umulig å bygge den koalisjonen som er nødvendig for å slå IS. Kurderne er våre sterkeste allierte.

 Marco Rubio

Marco Rubio

Foto: SCOTT OLSON / Afp

De er muslimer, sa Jeb Bush i et av sine mest emosjonelle innlegg til nå. Han var offensiv når han snakket, men har nok ikke mye håp igjen om å kunne nå til topps.

Rubio i skyggen

Senator Marco Rubio er fortsatt håpet for mange fra det republikanske "establishment" og folk i det politiske sentrum. Men han er på defensiven, og virket mer aggressiv og innlært i natt enn i tidligere debatter.

Søndag er det demokratenes tur.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt