NRK Meny
Normal

Handlet utstyr til terroraksjon på eBay

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik skal ha kjøpt utstyr på eBay for å lage forgiftede kuler til våpnene sine.

Bilde av Anders Behring Breivik fra manifestet.

Anders Behring Breivik har ifølge den britiske avisen Sunday Telegraph kjøpt blant annet verneutstyr på auksjonsnettstedet eBay.

Foto: HO / Reuters

Bare måneder før terrorangrepene var han svært aktiv på auksjonsnettstedet eBay. Han skal ha handlet fra selgere i Storbritannia, Kina og Hongkong.

Den britiske avisen The Sunday Telegraph har undersøkt flere tusen transaksjoner over en periode på sju måneder. Undersøkelsene avslører at viktige ingredienser for å lage bomben ble kjøpt av en britisk forhandler for en billig penge.

Fra et firma i Sheffield skal terroristen i desember ha kjøpt utstyr for å holde å holde patronene på plass mens han drillet hull i dem, skriver avisen.

I sitt såkalte manifest har Behring Breivik forklart hvordan han planla å forgifte kulene for å sikre seg at alle som ble truffet ville dø. Det er ennå ikke kjent om kulene Behring Breivik brukte var forgiftet.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei fra retten til politihuset

Terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei fra retten til politihuset. Han skal ha vært svært aktiv på auksjonsnettstedet eBay før terrorangrepet.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / SCANPIX

Handlet svovel

Ifølge Sunday Telegraph skal Behring Breivik, med brukernavnet “andrewbrei”, ha kjøpt 500 gram svovelpulver til bruk i eksplosiver fra en forhandler i London i november.

Svovel kan kjøpes og selges lovlig fordi det kan brukes i flere sammenhenger, blant annet i akvariumfilter. Breivik skriver i manifestet at han var bekymret for å bli oppdaget av myndighetene da han kjøpet stoffet.

Sunday Telegraph har snakket med mannen som solgte pulveret til den norske terroristen. Han ble sjokkert da han fikk vite at han solgt svovelpulver til Behring Breivik.

– Min første reaksjon var sjokk, men da jeg fikk vite at jeg hadde handlet med ham, ble reaksjonen 10 ganger verre.

Regjeringskvartalet etter bomben

Regjerningskvartalet der en bomben gikk av. Høyblokka og store deler av området rundt ble ødelagt.

Foto: Berit Roald/SCANPIX
Kjøpte verneutstyr

Terroristen skal også ha kjøpt en såkalt «Hazmat-drakt» i november. Drakten kan ha vært brukt som beskyttelse da han blandet sammen kjemikalene for å lage bomben.

I september kjøpte han også gassmaske med filter på eBay. Utstyret ble kjøpt av en britisk akademiker som har som hobby å videreselge overskuddsmaterialer fra myndighetene.

I tillegg skal Breivik ha kjøpt et riflegrep fra en selger i Hongkong, et kikkertsikte fra en kineser, og en bajonett fra en selger i USA.

– Ikke undersøkt av myndighetene

Sunday Telegraph skriver at PST ikke ser ut til å ha undersøkt Behring Breiviks eBay-konto til tross for at navnet hans sto på en liste over nordmenn som hadde handlet varer hos en polsk butikk som blant annet selger kjemikalier.

Behring Breivik ble da sjekket, men PST fant ingen grunn til å ta ytterligere forholdsregler overfor ham.

En talsmann for britisk politi vil ikke kommentere saken, men opplyser at de har kontakt med norske myndigheter. Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken spesifikt.

– Men det er selvsagt en viktig del av etterforskningen å finne ut hvordan den siktede har klart å produsere eksplosiver og skaffe våpen.

– Dette har han forklart seg noe om i avhør, og vi gjør nå undersøkelser for å etterprøve dette og få svar på ubesvarte spørsmål, sier politiadvokat Sturla Henriksen Bø i Oslo politidistrikt til NTB.

Kjøpte flybensin og gjødsel i Norge

Det er også kjent at Anders Behring Breivik kjøpte rundt 15 liter drivstoff på nettet fra et firma i Ålesund. Drivstoffet ble ikke kjøpt på eBay.

Drivstoffet er et produkt som heter «Rapicon RC Fuel», og brukes blant annet til drivstoff i modellfly. I manifestet sitt beskriver Anders Behring Breivik hvordan stoffet sammen med kunstgjødsel blir til en kraftig bombe.

Drivstoffet inneholder 30 prosent nitrometan som sammen med andre komponenter, deriblant kunstgjødsel, blir svært eksplosiv.

Gjennom sitt firma Geofarm handlet terroristen også store mengder kunstgjødsel på Felleskjøpet på Rena. Varene er trolig kjøpt i april.

Kjøpte våpen i Skien

I fjor handlet massemorderen våpenutstyr av våpenforhandleren Capsicum Solutions i Skien.

Innehaver Flemming Mark Pedersen har sagt til NRK at de sjekket sine systemer og kunderegistre umiddelbart etter at de hørte om skytemassakren på Utøya.

– Vi fant ut at vi har solgt ham en såkalt easyloader, som er en plastikkgjenstand som gjør det enklere å lade magasiner. Han har også kjøpt fire 30-skudds pistolmagasiner, sier Pedersen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt