Handlet på Harrods for 173 millioner kroner

Zamira Hajiyeva hadde 35 kredittkort og kunne handle på Harrods i London for over én million kroner i løpet av én dag. Nå må kvinnen fra Aserbajdsjan forklare britisk politi hvordan hun kunne kjøpe luksusvarer og eiendommer for astronomiske summer.

Zamira Hajiyeva

Zamira Hajiyeva kjøpte en luksusbolig like i nærheten av Harrods og la igjen mye penger i varemagasinet. Britisk politi vil vite hvor hun fikk pengene fra.

Foto: Alastair Grant / AP/Haqqin.az/EAST2WEST NEWS

Kvinnen er gift med Jahangir Hajiyev, den tidligere sjefen for Aserbajdsjans internasjonale bank. Han ble dømt til 15 års fengsel i 2016, for bedrageri og underslag.

En ny lov i Storbritannia gir domstolene mulighet til å forfølge verdier som kan komme fra korrupsjon, og Zamira Hajiyeva er den første som må møte i retten for dette.

Domstolen krever å få vite hvordan ekteparet hadde råd til en bolig til den nette sum av 11,5 millioner pund, eller 124 millioner norske kroner. Den vil også vite hvordan Zamira Hajiyeva kunne betale mer enn 113 millioner kroner for en «country club» med en golfbane i Ascot.

Brukte én million på én dag

Damen er glad i å shoppe i det eksklusive varemagasinet Harrods. Ifølge britiske etterforskere handlet hun smykker fra Cartier for mer enn én million kroner i løpet av en enkelt dag. En annen dag kjøpte hun juveler hos Boucheron for mer enn 1,6 millioner. Da tok hun også med seg vin for nesten 20.000 kroner hjem.

I løpet av en tiårsperiode brukte hun mer enn 173 millioner kroner på Harrods, melder BBC. Det britiske Økokrim (National crime agency) mener den ekstravagante pengebruken viser at pengene ikke var tjent på ærlig vis.

Huset til Zamira Hajiyeva

Zamira Hajiyeva står som eier av dette huset som ligger rett rundt hjørnet for varemagasinet Harrods.

Foto: Simon Dawson / Reuters

Zamira Hajiyeva er den første som kommer i søkelyset etter at britene vedtok en ny lov som tillater dem å beslaglegge penger hvis man mistenker at de kommer fra korrupsjon.

Mannen hennes, Jahangir Hajiyeva, ble dømt til 15 års fengsel i Aserbajdsjan for svindel og underslag. Ifølge politiet hadde Zamira Hajiyeva 35 ulike kredittkort som var utstedt fra ektemannens bank.

Hun avviser alle påstander og sier hun ikke har gjort noe galt.

Kan beslaglegge dyre gjenstander

Den nye loven tillater britiske myndigheter å beslaglegge gjenstander som er verdt mer enn 540.000 kroner fra personer når det er mistanke om at pengene kan ha kommet fra korrupsjon eller annen kriminell virksomhet.

Zamira Hajiyeva har tidligere måtte møte i retten i denne saken, men identiteten hennes er først nå blitt kjent.

Ifølge britisk politi blir det brukt gigantiske summer fra lyssky virksomhet til å kjøpe alt fra luksuriøse boliger i London til forskjellige firmaer. Politiet sier etterforskerne er spesielt interessert i å følge med på penger som kommer fra tidligere sovjetstater, Russland, Nigeria og asiatiske land, melder Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt