Hopp til innhold

Blir dette New York Citys neste borgermester?

Andrew Yang (46) seiler opp som favoritt før borgermestervalget i New York City.

Robert Burck, better known as the "Naked Cowboy" gives his endorsement to candidate for New York City Mayor Andrew Yang in New York City

KAN BLI FØRST: Andrew Yang kan bli den første asiatisk-amerikanske borgermesteren i New York City. Her får han støtte av en av byens kjendiser.

Foto: Carlo Allegri / Reuters

Etter et dystert koronaår, har New York City begynt å våkne til live igjen. Det er vår i lufta, uteserveringer er åpne og vaksinetempoet går raskt.

Og valgkampen om hvem som skal styre millionbyen er i gang.

46 år gamle Andrew Yang har seilt opp som en av favorittene, når Det demokratiske partiet skal velge sin borgermesterkandidat i juni.

Tilhengerne beskriver ham med ord som «endring», «energi» og «et nytt fjes».

Yang forsøkte å bli demokratenes presidentkandidat i 2020, men har nå peilet seg inn på hjembyen New York City.

Men det er mange som vil styre storbyen. Blant åtte kandidater leder Yang med 16 prosent, foran Brooklyn-president Eric Adams som har ti prosent oppslutning.

Rundt halvparten av velgerne i New York har ennå ikke bestemt seg.

Disse ligger best an

Demokratene bestemmer

Det er knyttet størst spenning rundt Demokratenes primærvalg, siden New York City er en overveldende demokratisk by. I 2020 stemte 76 prosent av byens innbyggere på demokraten Joe Biden.

Mens partiene velger hvem som skal bli deres kandidat i juni, er selve valget i november.

Nåværende borgermester Bill de Blasio kan ikke stille flere ganger, og er uansett relativt upopulær blant velgerne.

STILLE BY, TOMME LAGRE: Ordfører Bill de Blasio frykter millionbyen skal gå tom for medisinsk utstyr om bare ti dager.

UPOPULÆR: Borgesmester Bill de Blasio

Foto: ANGELA WEISS

Yang vil gjøre New York «gøy igjen»

Andrew Yang leder på meningsmålingene, og er også en av kandidatene som er best kjent for velgerne. Mens New York City så smått har begynt å åpne opp, har han vært ute i gatene. Han og kona Evelyn dro på kino dagen de første åpnet, og han var til stede da det legendariske Yankee Stadium åpnet 1. april. Med slagordet «Hope is on the way», håper Yang å fange optimismen i New York.

Etter at flere asiatiske kvinner ble drept i Georgia i mars, ble det økt oppmerksomhet rundt rasisme og hatkriminalitet mot asiatisk-amerikanere. Yang tok T-banen til Chinatown for å vise støtte til det asiatisk-amerikanske miljøet etter drapene.

New York Mayoral Candidate Andrew Yang Rides Subway In Solidarity Against Anti-Asian Hate Crimes

TIL CHINATOWN: Andrew Yang snakket om rasisme mot asiatisk-amerikanske amerikanere da han var i Chinatown i forrige uke.

Foto: Spencer Platt / AFP

Ut av covid-mørke

Den neste borgermesterens største utfordring blir å få New York City tilbake igjen etter et svært vanskelig år. Byen ble hardt rammet av koronapandemien og New York mistet over 50.000 innbyggere til pandemien.

Utallige restauranter, barer og butikker har bukket under, og mange står uten jobb. Byens innbyggere har likevel trua på bedre tider: 58 prosent tror New York City «kommer tilbake» eller blir «enda bedre» neste år.

Byens rustne T-banenett og saktegående busser har også allerede blitt et viktig valgkamptema. Bussene i New York går saktere enn noen annen amerikansk storby, ifølge The New York Times.

I en tidligere versjon av denne saken skrev vi at Andrew Yang er 61 år gammel. Det korrekte er at han er 46 år. Feilen er rettet etter publisering.