Hopp til innhold

Sulter for å få lærerjobben tilbake

ANKARA (NRK): Han elsker livet, men er villig til å dø for å få jobben sin tilbake. I 276 dager har Semih Øzakca sultestreiket. Mens kroppen hans sakte brytes ned, får han oppmuntrende hilsener fra elevene sine.

Semih og Esra Øzakca

SULTER SAMMEN: Ekteparet Semih og Esra Øzakca nekter å ta til seg fast føde før han får lærerjobben sin tilbake. Han får oppmuntringer fra elevene sine og foreldrene deres.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Semih Øzakca (28) er en av de nesten 150 000 statsansatte myndighetene sa opp etter kuppforsøket i Tyrkia i fjor. Læreren fant seg ikke i å få sparken og begynte på en lang kamp for å komme tilbake til klasserommet.

Først demonstrerte han og andre i gatene, men uten resultat. For å bli hørt av regjeringen bestemte Øzakca og litteraturprofessor Nuriye Gulmen seg for å sultestreike.

I mai ble begge arrestert og tiltalt for å ha bånd til det revolusjonære partiet DHKP-C som står på Tyrkias terrorliste. De fortsatte sultestreiken i fengselet.

I juli slo advokatene deres alarm. Helsen hadde forverret seg, ifølge The Guardian. Da hadde de sultestreiket i «bare» 118 dager.

TURKEY-POLITICS-EDUCATION-ACADEMICS-DEMO

SYMBOL: Semih Øzakca og Nuriye Gulmen satt ute i Ankara de første månedene av sultestreiken. Nå er de så avmagret og svekket at de holder seg innendørs. De er blitt symbolet på alle som ble sagt opp etter kuppforsøket 15. juli i fjor.

Foto: ADEM ALTAN / AFP

Veier 47 kilo

I dag er de inne i sitt 276 døgn.

– Før veide jeg 86 kg uten klær, nå veier jeg 47 kg med klær, sier han til NRK.

Etter fem måneder ble Øzakca løslatt, melder Hürryet Daily News. Retten frafalt anklagene mot ham.

Likevel har han ikke fått jobben tilbake. Læreren nekter å ta til seg fast føde før han får undervise igjen.

– Jeg drikker fem liter vann daglig. En del er med saltoppløsning. En del blander jeg med sukker og sitronjuice. Jeg løser kryssord for å holde hjernen i sving.

Både Semih Øzakca og Nuriye Gulmen er blitt symboler for de mange tusen som ble sparket fra jobbene sine i fjor. Kona Esra sultestreiker med mannen sin i solidaritet. Hver dag får paret besøk av folk som støtter og oppmuntrer dem.

TURKEY-POLITICS-SOCIETY-EDUCATION-COUP

FØR: Esra Øzakca før hun begynne å sultestreike sammen med mannen sin.

Foto: ADEM ALTAN / AFP

Så matprogram på TV

– Da jeg satt i fengsel så jeg matprogrammene på TV, mest fordi jeg så på hvordan de laget maten. Men jeg føler ingen sult lenger.

Hvordan kjenner du at kroppen endrer seg?

– Jeg merker smerter i leveren, i nyrene og i hjertet. I det siste har jeg hatt mye vondt i bena, og jeg sover dårlig, sier han.

– Sultestreik er ikke en sykdom, men en motstandskamp, slår han fast.

Når han reiser seg er det så vidt beina bærer ham. Alle som kommer utenifra må ta på seg munnbind og vaske hendene med antibak for å redusere smittefaren.

Er du redd for å sulte i hjel?

– Jeg har aldri tenkt på å dø. Jeg elsker livet.

Han er sikker på at han får jobben tilbake en dag, ellers hadde han ikke holdt ut. Men om han må dø for saken, er han villig til det.

– Jeg betaler den prisen, om jeg må.

SISTE NYTT

Siste nytt