Hopp til innhold

Han fikk Sarkozy-intervjuet alle snakker om

PARIS (NRK): Antonin André og kollegene i radiokanalen Europe 1 fikk intervjuet alle snakker om da de fikk tidligere president Nicolas Sarkozy i tale etter to års stillhet. – Han hadde ikke noe valg, mener André.

Nicolas Sarkozy og Antonin André

FIKK EKS-PRESIDENTEN I TALE: Politisk leder Antonin André og kollegene fikk intervjuet alle ville ha.

Foto: Stephan de Sakutin / Åse Marit Befring / NTB Scanpix / AFP / NRK

Innringsprogram på fransk radio

FOLKETS RØST: Dagen derpå handler alt om Sarkozy. Under NRKs besøk i redaksjonen går et innringsprogram der publikum får si sin mening om den korrupsjonssiktede eks-presidenten.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

– Folk hater ham og de beundrer ham. Men ingen kan være uberørt når det gjelder Sarkozy, sier politisk leder i Europe 1, Antonin André.

Han sitter i et åpent landskap i redaksjonen, bare et steinkast fra paradegaten Champs-Élysées, og lytter til gårsdagens intervju med Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy.

Tirsdag denne uken ble Sarkozy anholdt og tatt inn til avhør i 15 timer, mistenkt for å innblanding i etterforskningen av en korrupsjonssak.

Les: Sarkozy siktet for korrupsjon

Etter to års taushet om korrupsjonsanklager og siktelser overtalte de den tidligere presidenten til å snakke:

– Det var et scoop, mener André.

– Vi tok kontakt, og klokken 11 i går formiddag ringte folkene hans tilbake og sa at han ville stille.

Fem timer senere gjorde de opptaket til intervjuet som gikk i beste sendetid på kvelden.

Les: Sarkozy: Jeg har ikke brutt loven

– Hadde ikke noe valg

Dagen derpå handler alt om Sarkozy-intervjuet, som de fikk sammen med TV-stasjonen LCI. Der fikk den tidligere presidenten femten minutter til å forsvare seg mot korrupsjonsanklager og siktelse.

– Han kalte det et politisk komplott mot ham, og anklaget president Francois Hollande for å stå bak. Det tror jeg ikke på, men han klarte å vri spørsmålene til å dreie seg om dette komplottet. Det var en beundringsverdig opptreden, sier Antonin André.

– Hvorfor tror du han ville stille til intervju nå?

– Jeg tror han ikke hadde noe valg. Hvis han ønsker å bli presidentkandidat måtte han snakke til folket og forsvarer seg. Men like viktig var det å gi sin versjon til alle som er med i partiet, mener André.

Flertallet i det konservative partiet UMP har fortsatt Nicolas Sarkozy øverst på sin liste over hvem de ønsker som presidentkandidat.

De mener at han blir utsatt for en politisk heksejakt. Men politietterforskningen kan bli et problem.

– Han ønsker seg tilbake. Det er ingen tvil om at han vil lansere seg selv som presidentkandidat. Men mange av medlemmene er redde på grunn av alle sakene. Hvis det ender med en rettssak frykter de at partiet kan bli dratt med i dragsuget, tror André.

– Godtar ikke å behandles som deg og meg

I dag har reaksjonene strømmet inn etter intervjuet, og artikler de har lagt ut på nettsiden sin har fått mange sidevisninger. Når NRK besøker redaksjonen sendes et program der folk kan ringe inn og si sin mening.

En dame forteller at hun ikke tror at han er noe offer for politisk forfølgelse. En mann mener både høyre- og venstresiden utnytter systemet.

Utenfor studioet forbereder nyhetsredaksjonen neste sending. Sarkozy er fortsatt den store saken.

– Vi har mange nyheter om Sarkozy, sier André.

– Dette har vært en uvanlig uke.

Det er ikke hverdagskost at en tidligere president blir pågrepet. Selv sa Sarkozy under intervjuet at han ble ydmyket da han ble anholdt og avhørt i 15 timer:

– Han er ikke lenger president og blir derfor behandlet som meg og deg. Det aksepterer han ikke, mener André.

– Riktig å slippe ham til

Hele åtte millioner så på intervjuet på TV. Hvor mange som lyttet til radioen vet de ennå ikke.

– Alle er interessert i Sarkozy. Han er et politisk udyr. Der Francois Hollande er en vanlig president, vekker Sarkozy helt andre følelser.

Den politiske journalisten i Europe 1 mener det var riktig å slippe til den tidligere presidenten.

– Når man er journalist er det noen intervjuer du vil ha. Sarkozy hadde ikke snakket på to år. Dette var et scoop, sier han og forteller at de gjorde et tilsvarende intervju med Russlands president Vladimir Putin for en stund siden:

– Og skulle Barack Obama banke på døra lukker vi også han inn, sier André og ler.

SISTE NYTT

Siste nytt