Hopp til innhold
Urix forklarer

Han gjorde Boko Haram mer voldelig enn gruppa allerede var

Den mest brutale Boko Haram-lederen gjennom tidende skal ha blitt dødelig skadd i et flyangrep. To ganger tidligere har han blitt erklært drept.

Abubakar Shekau

Abubakar Shekau er lederen for terrorgruppa Boko Haram og er Nigerias mest ettersøkte mann. Meldingene om at han nå er alvorlig såret, er ikke bekreftet av noen andre enn landets hær.

Foto: HO / Afp

Lederen av terrorgruppen Boko Haram skal ha blitt dødelig skadd i et flyangrep sist fredag.

Sammen med sine nærmeste kommandanter deltok han i fredagsbønnen i landsbyen Taye i delstaten Borno. Boko Haram kaller området sitt «kalifat», og påberoper seg makten i delstaten.

Den dødelig skadde lederen skal være Abubakar Shekau, til tross for at han to ganger tidligere er blitt erklært drept. Begge gangene har han etterpå vist seg på nylagede videoer som Boko Haram har spredd.

Dersom han er drept, sammen med sine militære ledere, er Boko Haram svekket, men bare for en kort tid. Splittelsen innad i bevegelsen har ikke dempet drapslysten. Snarere tvert imot.

Den mest brutale

Under Abubakar Shekau ble Boko Haram mer voldelig enn bevegelsen allerede var. Det var han som introduserte kidnappingen av jenter, og han står ansvarlige for adskillige massakre.

Tidligere leder for Boko Haram, Mohammed Yusuf ble i 2009 tatt av militærstyrkene i landet, som overleverte ham til politiet. Han skal ha blitt henrettet offentlig i Maiduguri, men politiet selv hevder han ble skutt da han forsøkte å rømme.

Etter Yusufs død, gjennoppsto Boko Haram med tidligere nestleder Abubakar Shekau som ny leder i 2010.

Shekau sies å være en fryktløs einstøing, en kompleks, paradoksal mann: Han var en halvstudert teolog, og samtidig en brutal militær. I januar 2012 ledet han drapet på 180 sivile i storbyen Kano. Etterpå sa han i et videoopptak: «Jeg liker å drepe dem Gud ber meg ta livet av, på samme måte som jeg liker å avlive ei høne eller en vær».

Shekau har siden 2009 hatt ansvaret for å ha drept 20.000 mennesker, mens mer enn to millioner mennesker er drevet på flukt.

Særlig har han utmerket seg ved å bruke jenter til selvmordsaksjoner. De blir utstyrt med bombebelter under serken og sendt ut på markeder og andre tett befolkede offentlige steder. Enten utløser de tennmekanismen selv, eller de dirigeres av Boko Haram-soldater med fjernutløser.

NIGERIA-UNREST-SHEKAU-FILES

Nigerianske myndigheter har også tidligere meldt at Shekau er drept, men en video av det som skal ha vært ham dukket senere opp.

Foto: HO / Afp

Alle lider

Boko Haram har gjort livet til en lidelse for de millioner som bor i de nordøstlige delene av Nigeria, enter menneskene lever innenfor terrorgruppens «kalifat», i regjeringskontrollerte områder eller i flyktningleirer for internt fordrevne. De rammes av Boko Harams regime med kidnappinger eller soldaters aggressive oppførsel.

De rammes av at regjeringen forsøker å strupe tilførselen av livsnødvendige varer for å sulte ut Boko Haram. Og de rammes av regjeringshærens stadig angrep. I regjeringskontrollerte områder frykter folk for angrep fra Boko Haram, og plages av en dårlig disiplinert regjeringshær som gjør hverdagen vanskelig. Korrupsjonen er utbredt i hæren, og alle rammes som må betale ekstra for mat og tjenester.

Verst er det i flyktningleirene for de som har rømt fra et farlig liv hjemme. Dødsratene er skyhøye, barn er underernærte, kontrollen er dårlig, og menn i området kan tråkke inn i leirene for å finne seg en kone. Her slipper de å betale brudepris.

Presidentens plan

Muhammadu Buhari var det store håpet da han ble valgt til Nigerias president i fjor. Han skulle utrydde Boko Haram, og erklærte i sin nyttårstale at jobben var gjort. Men Boko Haram har bare flyttet sine styrker. Hæren er dessuten dårlig ledet og svak.

President Buhari skulle også iverksette en «Marshall Plan» for de nordøstlige områdene med nødhjelp, økonomisk gjenreising og utvikling. Slikt skulle freden gjenoppstå i provinsen. Først skulle flyktningleirene bli bedre, med mer sivil enn militær ledelse. Nigerianerne har ikke sett stor forskjell. Fortsatt rømmer folk fra disse leirene, som egentlig skulle være trygge havner.

Nigeria Kidnapped Girls

I 2014 fikk terrorgruppen stor internasjonal oppmerksomhet for å ha kidnappet over 200 skolejenter fra byen Chibok i Borno.

Foto: Sunday Alamba / Ap

De dør som fluer

Men hvor er det internasjonale samfunn? I Syria. Det er dødstallene derfra som refereres. Det er bilder av lidende barn fra Aleppo som går verden rundt. Hva vi har fått fra Nigeria er Boko Harams skrytevideo av 276 jenter som ble kidnappet i april 2014.

Det avfødte en internasjonal kampanje under navnet «Bring back our girls», forøvrig med Michelle Obama som førsteaktivist. Men jentene som ble bortført fra jenteskolen i Chibok var bare én kidnapping. Det har vært flere, både før og siden. Verden bryr seg ikke.

Uten internasjonal oppmerksomhet, blir det heller ikke mye nødhjelp. Og det forenkles ikke ved at regjeringen har innført strenge regler for import av bistandsmidler. Boko Haram skal ingenlunde få smuglet inn ammunisjon i nødhjelpsmerkede lastebiler, og de skal heller ikke få mat. Problemet er at da får heller sultende barn mat.

FNs koordinator i området, den frittalende Toby Lanzer sa etter et besøk i delstaten Borno: «Her dør folk som fluer». Det er ikke diplomatspråk. Men blir han hørt? Ja, av FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Få andre.

Lastebiler med mat og rent vann er forøvrig bare første kapittel i læreboka om utvikling og fred. De terrorrammede områdene trenger ro, skolegang, institusjoner, sikre kirker og moskeer, landbruk, torgplasser med varer, jobber som gir inntekt, trygg transport for varer og folk. Freden avhenger dessuten at en terrorbevegelse - knyttet til IS og med den samme fanatisme, blir skutt ned.

Boko Haram er blitt drevet tilbake, etter at Nigerias fikk hjelp fra fattige naboland. Men Boko Haram trues ikke av de er hatet i befolkningen. De trenger å bekymres for rekrutteringen. De bare henter soldatene, fra de er fjorten. Kidnappes, bortføres, hjernevaskes.

Og så er det på med bombebeltet for jentene, eller maskingeværet over skulderen på guttene. De er for unge til å tenke selv. Og de er ikke redde i kamp. Ikke før etterpå, hvis det blir noe etterpå.

Utenriksministervisitt

USAs utenriksminister John Kerry kom tirsdag til Nigerias hovedstad Abuja. Der skal han uttrykke sin dype bekymring, og reise videre. Så kommer neste gjestende utenriksminister for å dele den samme bekymring.

Det internasjonale samfunn lovet etterretningsstyrker og tung innsats da kampanjen «Bring back our girls» pågikk. Men interessert for kjendisjentene gikk fort over. Det gjorde også de internasjonale løftene.

Nigeria Boko Haram

Boko Haram har proklamert et eget islamsk kalifat nord i Nigeria og innført sharialover. De har drept rundt 20.000 mennesker, og drevet minst 2.6 millioner på flukt, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Foto: Ap

SISTE NYTT

Siste nytt