NRK Meny
Normal

Han er Mexicos mest ettersøkte banditt

Joaquin «El Chapo» Guzmán har mye å vinne på at rivalen Miguel Treviño er arrestert.

Jaquin Guzman Loera

Slik så Joaquin «El Chapo» Guzmán ut da han ble arrestert i 1993. I 2001 rømte han fra fengsel og har sannsynligvis endret utseende flere ganger.

Foto: Damian Dovarganes / Ap

Guzmán, eller «korten» som han kalles for sin beskjedne høyde, har lenge vært Mexicos mest ettersøkte banditt. Han leder Sinaloa-kartellet, som ligger i krig med de beryktede Los Zetas.

Mandag ble lederen for Los Zetas, den brutale Miguel Treviño, arrestert av meksikanske marinesoldater. Dette kan styrke Guzmán og Sinaloa-kartellet.

– Los Zetas taper terreng. «El Chapo» kan nok dra stor fordel av dette, sier risikokonsulent i det meksikanske selskapet Risköp til NRK.no.

Rømte fra fengsel

Joaquin Guzmán har i lang tid blitt ansett som verdens mektigste narkobaron, og tidsskriftet Forbes har de siste årene rangert ham som en av verdens mest inflytelsesrike og rikeste personer, med seks milliarder kroner til sin rådighet.

I 1993 ble Guzmán dømt til over 20 års fengsel. Men i 2001 rømte han fra fengsel ved hjelp av tilsammen 78 innsatte og ansatte som ble belønnet med saftige bestikkelser.

Siden har han vært på rømmen, og sannsynligvis skiftet utseende flere ganger gjennom plastiske operasjoner. Dermed er ingen sikre på hvordan Joaquin Guzmán lenger ser ut.

«Public Enemy Number One»

Amerikanske myndigheter har utlovet en dusør på rundt 30 millioner kroner for den som bidrar med informasjon som fører til at «El Chapo» blir arrestert.

Chicago Crime Commission har gitt Guzmán tittelen «Public Enemy Number One». Den siste som fikk denne fryktinngytende merkelappen var gangsteren Al Capone i 1930.

I Mexico er få analytikere i tvil om at det er nettopp «El Chapo» som har mest å tjene på at lederen for Los Zetas nå sitter bak lås og slå i Mexicos tryggeste fengsel.

– Hvis Los Zetas ikke omorganiserer seg raskt er Chapo Guzmán den store seierherren. Han har fått ryddet sin farligste rival av banen, sier Ricardo Ravelo, redaktør i avisen Varioponto.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt