Hopp til innhold

Hamas til NRK: Vi har gitt Israel en lærepenge

Talsmannen for Hamas sier i et eksklusivt intervju med NRK at de vil fortsette rakettangrepene mot israelske byer hvis konflikten med Israel blusser opp igjen.

Dr. Basem Naim med klar tale under intervju med NRK.

Dr. Basem Naim tar oss imot på ett av de få Hamas-kontorene i Gaza som ikke er bombet av israelske fly. Han er en av de mest gjenkjennelige ansiktene blant palestinere. I flere år har han vært Hamas-bevegelsens ansikt utad, og mener palestinerne gikk seirende ut av den siste konflikten med Israel.

– Jeg tror vi har formidlet et tydelig budskap til israelerne og støttespillerne deres om at vi ikke bare vil være adlydende ofre og dø i stillhet. Vi har også rammet byer som Eilat, som ligger 250 km unna Gaza-stripen. Vi har gitt dem en lærepenge, sier Hamas-toppen.

Rammer sivile

Den siste krigen mellom Israel og militante palestinske grupperinger på Gazastripen varte i 11 dager. Minst 249 palestinere og 12 israelere ble drept. I Gaza er minst 2000 bygninger bombet av israelerne. Det vil koste mer enn 2,6 milliarder kroner å bygge opp igjen Gaza, ifølge Hamas som mener at Israel bombet sivile mål med vilje.

Hus i ruiner i Gaza etter bombing fra Israel

Ødeleggelsene etter elleve dager med israelske fly- og artilleriangrep er store på Gazastripen. Her mistet Riad Ishkuntana (42) fire barn og kone da israelske bomber traff boligblokken deres.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Vi har sett tidligere at israelske styrker har truffet spesifikke leiligheter, eller rom der personer de vil drepe har oppholdt seg. Hvorfor ødelegger de da hele bygninger hvis de har mulighet til å ramme de som står på drapslisten deres, spør Hamas-talsmannen.

Dere kritiserer Israel for å ramme sivile mål, men sender selv tusenvis av raketter mot israelske byer. Hvordan forsvarer dere det?

– Vi vil slutte å skyte mot sivile hvis vi får garantier for at Israel ikke vil ramme vårt folk.

Hus Ashkelon rammet av Hamas sine raketter skutt fra Gaza

Også israelske bolighus ble rammet under den 11 dager lange krigen. Her er et bolighus i byen Ashkelon truffet av en rakett fra Gaza.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

NRK legger frem bilder Israel mener beviser at Hamas skyter raketter fra sivile områder.

Laster Twitter-innhold

Israel har sendt ut slike bilder til internasjonale medier. De viser det som skal være Hamas-raketter som blir skutt ut fra et sivilt område. Det israelske forsvaret har til og med markert skoler i nærheten med gult.

– Sønnen min på seks år kan forfalske bilder mye bedre enn dette. Jeg vet ikke om de er ekte eller falske, sier Naim mens han ser på bilde NRK viser ham på mobilen.

Dr. Basem Naim, internasjonal talsmann for Hamas. Sitter i en stol, snakker i mobilen

Dr. Basem Naim er internasjonal talsmann for Hamas. Hamas har styrt på Gazastripen siden de vant valget i de palestinske områdene i 2006.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Så du ser ikke på dette som bevis?

– Selvsagt ikke!

– Hvorfor sender Hamas raketter mot Israel når dere vet godt hvordan israel vil svare?

– Israel har gitt oss to valg: Enten å dø i stillhet på grunn av okkupasjon, feilernæring, mangel på medisiner og helsevesen. Eller bli drept av rakettene deres. Vi har valgt det siste.

Problematiske grenser

– Hva må til for at dere inngår fred med Israel?

– Vi inngår fred hvis vi får vårt eget land, med Jerusalem som hovedstad, og Israel går tilbake til grensene fra 1967. Problemet nå er at det er ingen som klarer å definere hvor grensene til Israel går. De spiser seg stadig innover våre områder på Vestbredden med bosettingene sine.

Israel og palestinerne vil ende opp i konflikt gang på gang så lenge okkupasjonen fortsetter, legger Hamas-lederen til.

NRK korrespondent Yama Wolasmal intervjuer Dr.Basem Nai, internasjonal talsmann for Hamas. På et kontor, begge sitter i en stol

I et eksklusivt intervju med NRK gjør internasjonal talsmann for Hamas, Dr. Basem Naim, det klart at de vil fortsette rakettangrepene hvis konflikten med Israel blusser opp igjen.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– En jøde fra Ukraina eller New York har rett til å returnere til Israel etter 3000 år, og få både pass og alle dokumenter, men en palestiner som bodde her for 70 år siden kan ikke vende tilbake til huset sitt. Hvorfor det?

– Våpenhvilen vi har nå holder ikke dersom de grunnleggende årsakene ikke blir løst: Okkupasjon, beleiring, palestinernes rettigheter i Jerusalem, al-Aqsa-moskeen.

Det er bare et spørsmål om tid før neste vi ser en ny opptrapping, avslutter Hamas lederen til NRK.

Konflikten mellom Israel og Palestina strekker seg langt tilbake i tid.
Sentralt i konflikten er Jerusalem, som både israelerne og palestinerne ser på som sin hovedstad.
Sentralt står områdene i Øst-Jerusalem som Israel har annektert siden seksdagerskrigen i 1967.
I Øst-Jerusalem ligger gamlebyen som er delt i fire kvarterer. Tempelhøyden/Haram al-Sharif huser noen av verdens helligste steder for både muslimer og jøder.
Den siste runden med opptøyer, rakettskyting og bombing startet etter at israelsk politi stormet al-Aqsa moskeen på Tempelhøyden/Haram al-Sharif.
Årsaken til sammenstøtene er den planlagte utkastelsen av palestinere fra nabolaget Sheikh Jarrah nord for gamlebyen. I tillegg feiret israelerne erobringen av Øst-Jerusalem i 1967 den 10. mai.
Konflikten tok en ny vending da Hamas startet å skyte raketter mot Israel fra Gaza. Israelerne svarte med kraftige angrep tilbake.
Flere bygg har blitt bombet på Gaza.

Denne bygningen huset blant andre Hamas sin TV-kanal Al-Aqsa og andre medieorganisasjoner. Bombingen av denne og andre bygninger har medført store sivile tap.
Buss Tel Aviv
I Israel er også flere mennesker drept. Blant annet ble en buss utenfor Tel Aviv truffet av en rakett, det samme har en rekke privathus blitt.
Lod brann
Det har vært store opptøyer i israelske byer der det bor mange palestinere med israelsk statsborgerskap.

I den israelske byen Lod, er det erklært unntakstilstand. Byen ligger sør for Tel Aviv og har en stor palestinsk befolkning.

tempelhøyden Jerusalem

SISTE NYTT

Siste nytt