Hamas tar på seg skylden

Hamas tar på seg skylden for den første selvmordsbomben i Israel siden 2004.

Et offer for selvmordsbomben i Dimona
Foto: SHAY MALUL / AFP

En kilde sier til nyhetsbyrået Reuters at de to palestinerne som sprengte seg selv i luften i byen Dimona, kom fra Hebron på Vestbredden.

Siste gang Hamas' militante ving tok på seg skylden for et selvmordsangrep var i august 2004, da 16 mennesker ble drept og 100 såret da to busser eksploderte i den istraelske byen Beersheba.

Ørkenbyen Dimona

En israelsk kvinne og to selvmordsbombere ble drept i dagens angrep mot et kjøpesenter i ørkenbyen Dimona. Ti mennesker ble såret i eksplosjonen.

Angrepet skjedde knapt to uker etter at Hamas sørget for å åpne grenseovergangen mellom Gazastripen og Egypt, for slik å lette på den israelske blokaden av det palestinske området.

Flere kilder sier at angriperne tok seg inn i Israel via Egypt.

– Det var som en krig. Folk løp som gale. Jeg så en del av et menneske rett ved beinet mitt, sier øyenvitnet Rosa Enberg til en israelsk TV-kanal.

I Rafah på Gazastripen ble angrepet feiret ved at unge Fatah-tilhengere delte ut blomster og sukkertøy til forbipasserende.

Hamas, som har styrt Gazastripen alene siden i sommer, hyller angrepet og sier det er et naturlig svar på «forbrytelsene» Israel begår i de palestinske områdene.

Fatah-fraksjon

Mye tyder på at det er en fraksjon innen al-Aqsa-martyrenes brigader, som igjen er løst tilknyttet Fatah-partiet til president Mahmoud Abbas, som sto bak. Også Folkefronten for frigjøringen av Palestina tar ansvar for angrepet.

Israel vurderer imidlertid ikke å trekke seg fra de pågående fredssamtalene med Abbas som følge av angrepet:

– Abu Mazen (Abbas) er moderat og ønsker fred. Vi vil fortsette å forhandle med ham, sier en israelsk tjenestemann.

Sist gang en palestinsk selvmordsangrep rammet Israel var 29. januar 2007. Da ble tre mennesker drept i byen Eilat ved Rødehavet.

Avverget angrep

Israelsk politi sier det avverget at enda en bombe gikk av i kjøpesenteret i Dimona ved at de skjøt og drepte den andre angriperen før han rakk å utløse selvmordsbeltet.

De to selvmordsbomberne på 20 og 23 år var begge fra Gazastripen og skal ha dratt til Egypt mens grensen ved Rafah var åpen. Derfra tok de seg inn i Israel, ifølge en palestinsk kilde. Moren til en av angriperne sier dessuten at sønnen hennes nylig ringte henne fra den egyptiske byen El-Arish.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas fordømmer både angrepet i Dimona og en israelsk militæroperasjon på Vestbredden mandag morgen hvor to medlemmer av en væpnet palestinsk gruppe skal ha blitt drept. (Reuters/NTB)

 

SISTE NYTT

Siste nytt