Hopp til innhold

Hamas-kontakt kan felle Abdulhak

Støttespillerne til Martine Vik Magnussens familie håper Farouk Abdulhak blir utlevert til USA, på grunn av farens angivelige våpensalg til Hamas.

Muren utenfor eiendommen til Shaher Abdulhak, faren til Farouk Abdulhak

Bak høye murer i Jemen lever Farouk Abdulhak. Nå kan hans fars angivelige våpensalg til Hamas kanskje bidra til en løsning i saken.

Foto: MOHAMMAD AL-QADHI / AP

Gjennom flere forskjellige kanaler forsøker Martines Minnefond å få Farouk Abdulhak utlevert fra Jemen, der han nå oppholder seg sammen med sin styrtrike familie.

– Jeg tror vi kan se en snarlig løsning på saken, og vi jobber nå tett opp mot amerikanske myndigheter for å se på mulighetene for at han skal bli utlevert til USA, sier styreleder Marcus Rolandsen i Stiftelsen Martines Minnefond for Rettferdighet .

Presser faren

Farouk Abduhak, som er etterlyst og mistenkt for drapet på den 23 år gamle Asker-jenta i London i mars 2008, har dobbelt statsborgerskap på grunn av sin halvt amerikanske mor.

På grunn av Jemens stadig økende økonomisk avhengig av USA, håper familiens støttespillere at et større press fra amerikanerne vil gjøre situasjonen vanskeligere for Abdulhak-familiens økonomiske imperium.

– Vi jobber også med flere andre spor, både rent foretningsmessig, men også opinionsmessig. Vi har blant annet henvendt oss til Coca-Cola og Xerox og håper de vil gjøre som Mercedes-Benz og ikke handle med Farouk Abdulhak sin far, sier Rolandsen.

Avlyste møter med Bondevik

I dag ble boken «Martine - jakten på rettferdighet» av VG-journalist Marianne Vikås lansert. Der var også en viktig støttespiller for familien og minnefondet, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som i over ett år har på frivillig basis har arbeidet for en løsning i saken.

Odd Petter Magnussen og Marianne Vikås

Martines far Odd Petter Magnussen fikk et eksemplar av boken til Marianne Vikås under mandagens pressekonferanse.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Han har gjennom årene som statsminister opparbeidet seg et stort nettverk og kontakter i og utenfor politikken. En av dem befinner seg i Jemen og har direkte kontakt med Shaher Abdulhak og Jemens president Ali Abdullah Saleh.

– Vi var faktisk veldig nære rett før helgen, men nok en gang dukket ikke faren opp, forteller Bondevik som ved tre anledninger har fått i stand en avtale med Shaher Abdulhak, bare for å oppleve at avtalene har blitt brutt på kort varsel.

– Faren er positiv, men jeg tror grunnen til at han ikke ønsker å møte oss er at han fortsatt tror at det er en mulighet for at sønnen ikke blir utlevert, sier Bondevik.

– Solgte våpen til Hamas

I Marianne Vikås’ bok bekreftes det at Farouk Abdulhak fortsatt skjuler seg i Jemen fordi han angivelig frykter en urettferdig rettssak. Flere hevder også at faren ønsker at sønnen skal melde seg fordi drapssaken skader hans forretninger, mens moren holder igjen.

Shaher Abdulhak er dessuten under stadig sterkere press fra den jemenittiske regjeringen samtidig som han også knyttes til våpensalg til Hamas.

Det er denne kontakten med Hamas, som gir familien til Martine håp om en utlevering til USA.

Ifølge personer Aftenposten har vært i kontakt med har Shaher Abdulhak vært mellommann for salg av våpen til Hamas, hvis militære fløy står på USAs terrorliste.

Ifølge en rapport skrevet av det jemenittiske parlamentsmedlemmet Habib Lanas, datert 31. mars 2005, står det at en tsjekkisk våpenhandler solgte 25.000 maskinpistoler og 12 millioner ammunisjonsforsyninger til Hamas i 1995-96.

Dette ble gjort «gjennom et jemenittisk stråfirma, Shaher Trading, som fraktet våpnene med båt til Hamas gjennom et iransk selskap, Farsad».

Drapet på Martine Vik Magnussen i London i 2008 bringes også inn for norsk rettsvesen. I slutten av januar leverte Stiftelsen Martines Minnefond for Rettferdighet en forliksklage mot den drapsmistenkte Farouk Abdulhak.

SISTE NYTT

Siste nytt