Om lag halvparten av alle pakistanske ekteskap i Norge er inngått mellom søskenbarn. Camilla Stoltenberg har forsket på de medisinske konsekvensene for barna til inngiftede.

43 prosent av foreldreparene i Norge som har pakistansk bakgrunn, er søskenbarn (ill.foto: NRK).
Stoltenberg har i en doktoravhandling ved det medisinske fakultetet i Oslo, sammenlignet forekomsten av dødfødsel, spedbarnsdød og misdannelser mellom barn av foreldre som har innvandret fra Pakistan og barn av etnisk norske foreldre. Undersøkelsen bygger på tall fra Medisinsk Fødselsregister og Statistisk sentralbyrå. Halvannen million fødsler i perioden 1967 til 1995 danner grunnlaget for avhandlingen.
Hun fant at 43 prosent av foreldreparene i Norge som har pakistansk bakgrunn, er søskenbarn. Dette er et anslag og er trolig et for lavt tall. Tallmaterialet gjelder bare ektepar som har fått barn. Mer sannsynlig er nok rundt 50 prosent av ekteparene som selv er født i Pakistan og har født barn i Norge, inngiftede søskenbarn, sier Stoltenberg.
- Når en analyserer tall der kvinner under svangerskapskontroll har svart på om de er i slekt med barnefaren, gjelder det for 43 prosent av ekteparene at de er fetter og kusine. Men dette er trolig underrapportert, sier Stoltenberg. Hun kom frem til tallene under sin doktoravhandling i 1998. – Tallene har nok ikke forandret seg mye siden da. Det viser seg at innvandrere i stor grad tar med seg inngifte-tradisjoner fra hjemlandet, sier hun.

Innvandrere tar i stor grad med seg inngifte-tradisjoner fra hjemlandet (ill.foto: NRK).
Mest populært
Populært giftermål blant pakistanske muslimer er med datteren av fars bror, mens Koranen forbyr ekteskap mellom onkel og niese. Et lovforbud mot ekteskap mellom søskenbarn vil ramme svært mange.
Mandag foreslo tidligere barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim (Ap) et forbud mot ekteskap mellom søskenbarn. Hensikten var å hindre tvangsekteskap. Selv tror ikke Camilla Stoltenberg at et lovforbud er veien å gå for å hindre inngifte. - Vi må spre kunnskap om konsekvensene av det, sier Stoltenberg. Hun mener bedre levekår og utdannelse, spesielt for kvinner, vil kunne endre folks holdning til inngifte på litt lengre sikt.
I sin doktoravhandling har Stoltenberg påvist at barn som blir født av foreldre som er i nær slekt, har opp mot tre ganger større risiko for å dø som spedbarn. Risikoen for å bli født med misdannelser er over dobbelt så stor som for andre barn. Også risikoen for dødfødsel er høyere for barn av foreldre som er fetter og kusine.
Syke barn
Barn blir blant annet født med alvorlige stoffskiftesykdommer og skader på sentralnervesystemet. Rundt halvparten av barna som er født med misdannelser dør kort tid etter fødselen. Ved inngifte øker risikoen for at man får samme sykdomsfremkallende gen både fra mor og far. – Dette fører til av visse sykdommer er mer vanlige, og andre sykdommer kan være mer alvorlige, sier Stoltenberg.
I Norge døde omkring en prosent av alle spedbarn med norsk-pakistansk opprinnelse i perioden 1967-1994, og inngifte var årsaken til omtrent 40 prosent av dødsfallene. I Oslo blir det hvert år født om lag 20 barn med alvorlige misdannelser, som skyldes at foreldrene er søskenbarn.
Problemet har blitt forsterket ettersom andre og tredje generasjon innvandrere også gifter seg og får barn med sine fettere og kusiner. Forskning viser at nesten halvparten av unge innvandrere gifter seg med søskenbarnet sitt. Det gjør de selv om risikoen for å få barn med misdannelser er tre ganger så stor.

Bedre levekår og utdannelse, spesielt for kvinner, er nødvendig, mener forsker.
For barn av foreldre som ikke er i slekt, er risikoen for spedbarnsdød, misdannelser og dødfødsel like lav i alle etniske grupper i Norge, inkludert pakistanere.
I Pakistan, andre steder i Sentral-Asia, Mistøsten og noen steder i Afrika og Kina er inngifte svært vanlig. I Pakistan skjer 49,7 prosent av ekteskapene mellom kusine og fetter. Tar en med tremenninger og andre nære slektninger, er andelen hele 60 prosent. I andre land i Midtøsten ligger andelen på rundt 30 prosent. I India, særlig i hindustatene sør i landet, er opptil 45 prosent av alle ekteskap mellom nære slektninger. Spesielt er koblingen onkel og niese, og ekteskap med datteren av mors bror, ettertraktet.
Beholder familiens ære
I mange kulturer settes inngifte i sammenheng med samhold i familien, at familieeiendommer ikke går ut av slekten, at medgiften reduseres og at man bevarer familiens ære. I Persia omkring år 600 f.Kr. ble ekteskap mellom bror og søster beskrevet som en dyd.
I dag er inngifte svært sjeldent i den vestlige verden. Blant ektepar med norsk bakgrunn er under en prosent nære slektninger, og bare 0,1 prosent er søskenbarn. Men for 100 år siden var det vanligat opptil 12 prosent av ekteskapene var blant nær familie. Særlig var dette vanlig i overklassene. Kong Haakon og dronning Maud var for eksempel gift som fetter og kusine.

Karita Bekkemellem Orheim mener det må bli forbud for søskenbarn å gifte seg med hverandre (foto: NRK).
Regjeringens Handlingsplan mot tvangsekteskap ble avsluttet ved nyttår. Nå pågår gjennomgangen av planen, men flere tiltak for å bekjempe tvangsekteskap blir trolig droppet av politikern. Planen ble lansert av daværende barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) i desember 1998.
Tidligere barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim mener det må bli forbudt for søskenbarn å gifte seg med hverandre og at Norge bør nekte opphold for ektefellen dersom det er mistanke om tvangsekteskap. På den måten vil hun hindre tvangsekteskap. Stortingspolitikeren vil at politikerne på tvers av skillelinjer må gjøre noe for å bedre forholdene for kvinner og barn i innvandrermiljøene.
Regjeringen vil foreløpig ikke forby ekteskap mellom søskenbarn, men åpner for å vurdere et slikt lovforslag. Det er uheldig av helsemessige, medisinske grunner og vi vil vurdere et eventuelt forbud, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.