Halv million flomrammet før monsunregnet

I Pakistan er over en halv million mennesker blitt hjemløse på grunn av flom. Nå frykter hjelpeorganisasjoner at monsunregnet vil gjøre situasjonen verre.

Buss på oversvømt gate

En buss kjører gjennom en oversvømt gate i Peshawar torsdag.

Foto: KHURAM PARVEZ / Reuters

Pakistanere går i vann til brystet

Landsbybeboere i Layyah-distriktet i Punjab-provinsen på vei gjennom oversvømte områder. 244 landsbyer i Punjab er rammet av flommen.

Foto: S S MIRZA / AFP

Så langt har minst 28 mennesker mistet livet i flommene som har rammet Pakistan den siste uken. Over en halv million mennesker er drevet bort fra sine hjem av vannmassene.

Verst er situasjonen i Chitral i provinsen Khyber Pakhtunkhwa nordvest i landet. Der er over 300.000 mennesker evakuert etter at kraftig snøsmelting har ført til oversvømmelser.

Ytterligere 200.000 er rammet i Sindh og i sentrale deler av Punjab-provinsen.

– Veier, broer og annen infrastruktur er også ødelagt og det gjør redningsarbeidet vanskelig, sier landansvarlig for Plan International i Pakistan, Imran Yusuf Shami, til NRK på telefon fra Islamabad.

Gummibåt i Peshawar

Frivillige i byen Peshawar – ikke langt fra grensen til Afghanistan – evakuerte torsdag mennesker fra husene sine med gummibåt.

Foto: Mohammad Sajjad

Frykter kraftig monsunregn

Det meste av oversvømmelsene så langt skyldes smelting av isbreer høyt oppe i fjellene som har ført til at store vannmasser som var demmet opp av breene, plutselig strømmet nedover fjellene.

Imran Yusuf Shami

Imran Yusuf Shami, landansvarlig for Plan International i Pakistan.

Foto: Privat

Selv om det har regnet i Pakistan en stund, har ikke det årlige monsunregnet slått inn for fullt.

Nå frykter både myndighetene og hjelpeorganisasjonene konsekvensene om det kommer kraftig monsunregn.

– Alle elvene er allerede i mellomstor flom nå, så hvis vi får et kraftig monsunregn kan situasjonen bli veldig ille, sier Shami.

Værmeldingene går ut på at det skal regne fremover, men foreløpig ser det ikke ut til at monsunregnet blir mye kraftigere enn vanlig

Både regjeringen og hjelpeorganisasjonene legger nå planer for hvordan de skal håndtere situasjonen om det blir mye større oversvømmelser.

For Plan International er det særlig viktig å sikre barna om det vannet fortsetter å stige og millioner må evakueres.

– Plan forbereder seg nå på å beskytte barn i leirene for evakuerte dersom det kommer mye regn, sier Shami i Plan International.

Fomrammet familie i Pakistan

En flomrammet familie i Layyah-distriktet blir fraktet bort fra hjemmet sitt onsdag i denne uken.

Foto: ISPR / AFP

Storflom for fem år siden

Det alle i Pakistan frykter er en repetisjon av storflommen i 2010. Da ble over 20 millioner mennesker rammet og opp mot 2000 mistet livet.

Oversvømmede områder i Pakistan

Bilde tatt utenfor byen Sehwan 3. desember 2010 som viser hvordan vannet ennå ikke hadde trukket seg tilbake, over fire måneder etter storflommen.

Foto: RIZWAN TABASSUM / AFP

Den gang var det et spesielt kraftig monsunregn som varte i fire dager fra 27. juli som førte til katastrofen.

Så mye regn falt at først ut i september det året begynte vannet å trekke seg tilbake.

Siden 2010 har det hvert år vært kraftige flommer. Shami sier at en positiv konsekvens er at de har blitt flinkere til å varsle flom når den kommer.

Etter fem år på rad med kraftige flommer som har ført til store sivile tap, må Pakistan også se på mer langsiktige løsninger.

– Skal vi kunne stoppe flommene må det bygges demninger som kan kontrollere vannmassene. Myndighetene har sett på problemet, men ingen ting er satt i gang så langt, sier Imran Yusuf Shami.

Se bildene fra 2010-flommen.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt