- Barna rammes hardest

Det haster å komme barna i Haiti til unnsetning, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Kjersti Fløgstad.

Et skadet barn får behandling etter jordskjelvet i Haiti

Et skadet barn får behandling etter jordskjelvet i Haiti.

Foto: Eduardo Munoz / Scanpix/Reuters

Kjersti Fløgstad, generalsekretær i UNICEF Norge

Kjersti Fløgstad, generalsekretær i UNICEF Norge.

Flere tusen mennesker fryktes omkommet etter det kraftige jordskjelvet som rammet Haiti tirsdag kveld norsk tid. Store deler av hovedstaden Port-au-Prince er rasert, og ifølge Røde Kors er rundt en tredel av befolkningen rammet av skjelvet.

Les: Tre millioner kan være rammet

Generalsekretær i UNICEF Norge, Kjersti Fløgstad, er spesielt bekymret for tilstanden til barna på den karibiske øya.

– Den største bekymringen er akkurat nå er å sørge for at flest mulig barn overlever. Vi vet at 45 prosent av befolkningen på Haiti er under 18 år gamle, og vi vet av lang erfaring at barn rammes hardest av slike katastrofer, sier Fløgstad til NRK.no.

Trenger vann og nødhjelp

Haiti er et av de fattigste landene i regionen, og sliter med vold og lovløshet. Det har kommet flere meldinger om plyndring i Port-au-Prince.

– Etterhvert blir det også veldig viktig å iverksette beskyttelsestiltak, som å sørge for at barna blir gjenforent med familiene sine og blir tatt godt vare på, slik at de ikke blir utsatt for overgrep for eksempel, sier Fløgstad.

De første tiltakene vil gå ut på å sørge for rent vann og akutt nødhjelp.

– Nå må vi først få oversikt over situasjonen, få inn vannforsyninger og folk som kan bistå. Det legges planer hvor UNICEF bidrar med vann og sanitærarbeid, sier Fløgstad.

Les også: - Første 48 timane er viktigast

Får ikke kontakt med norske medarbeidere

UNICEF har et kontor i Port-au-Prince, der to nordmenn er stasjonert. Kommunikasjonslinjene i landet er imidlertid brutt, og det er umulig å komme gjennom på telefon.

– Vi har et kontor i Haiti, og som med alle våre kontorer har vi beredskapsplaner som er en del av FNs beredskapssystem. Vi får ikke kontakt med kontoret, det går via hovedkontoret. Vi har to nordmenn i Haiti, men har ikke hatt kontakt med dem fra Norge, sier Fløgstad.

Les også: Ingen nordmenn sakna på Haiti
Les også: Norsk feltsykehus er klart

– Ting må gå i riktig rekkefølge. Det står virkelig om liv, legger hun til.

Den danske kringkasteren DR har vært i kontakt med informasjonssjefen i UNICEF Danmark, som kan fortelle at organisasjonens hovedkvarter i Port-au-Prince er blant bygningene som kollapset som følge av jordskjelvet.

- Såvidt vi vet er våre medarbeidere uskadde og i gang med arbeidet. De forsøker å skaffe seg et overblikk, sier Karin Aaen til DR.dk .

Ifølge Aaen vil man ikke ha full oversikt over katastrofen før om et par dager.

Vil be myndighetene om støtte

Flere land har lovt å stille opp med nødhjelp, og Verdensbanken planlegger hvordan den kan være med på å gjenoppbygge landet. UNICEF vil også be om midler til å hjelpe, sier Fløgstad.

Les: Fattige Island først til Haiti

– Vi vil, basert på behov, komme med en apell. Her blir det behov for omfattende hjelp og pengestøtte. Norske myndigheter vil få en henvendelse fra UNICEF, og vi vil henvende oss til alle våre givere. Dette er et av de aller fattigste landene i regionen, og det gjør en slik katastrofe enda verre, sier hun.

Ifølge NBC er kontrolltårnet på flyplassen i Haiti hardt skadet av jordskjelvet, noe som kan skape problemer for flytrafikken.

Les også: - Står bra til med norsk skole i Haiti
Les også: Eksperter advarte om jordskjelvet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt