NRK Meny
Normal

Haiti stanser utenlandsadopsjoner

Mange tusen haitiske barn er blitt foreldreløse etter jordskjelvet. Likevel stanser landets myndigheter utenlandsadopsjoner.

Barn etter jordskjelvet i Haiti

Jordskjelvet i Haiti rammet barna ekstra hardt.

Foto: Rodrigo Abd / Scanpix/AP

Det skjer for å hindre at korrupsjon og administrative feil skal føre til at barn med pårørende i live i Haiti sendes ut av landet, skriver Politiken.dk .

Bak ligger frykten for at menneskehandlere skal utnytte situasjonen.

Les: Frykter forsvunnede barn er utsatt for trafficking

Det er svært mange nødstilte barn i Haiti etter jordskjelvet. Mange av dem er innlagt på byens sykehus. Ingen vet hva de heter eller hvem de er, eller om de har pårørende i live.

Har pårørende i live

Mange av barna kan ikke bidra med opplysninger, enten fordi de er for små eller for traumatiserte til å kunne forklare seg.

Adoptert barn fra Haiti

Sju år gamle Youmide fra Haiti blir tatt imot av sin nye adoptivsøster på flyplassen i Denver i USA.

Foto: The Denver Post, Judy DeHaas / Scanpix/AP

- Mange foreldre leter kanskje ikke etter dem fordi husene har rast sammen, og foreldrene tror barna ligge døde i ruinene, sier barnelegen Winston Price fra FNs barnefond Unicef.

Både Unicef og andre hjelpeorganisasjoner har opprettet midlertidige barnehjem, mens for eksempel Røde Kors forsøker å opprette databaser slik at barn og foreldre kan gjenforenes.

Advarer sykehusene

FN ber sykehusene om ikke å skrive ut barna når de er ferdigbehandlet, men i stedet følge dem til de midlertidige barnehjemmene.

Det er frykt for at flere barn som har forsvunnet fra sykehus kan ha blitt ofre for internasjonal menneskehandel.

Haitiske barn har kommet til adoptivforeldre i USA og flere europeiske land etter jordskjelvet, men dette skal dreie seg om adopsjoner der prosessen var godt i gang før jordskjelvet rammet landet 12. januar.

Les: 139 Haiti-barn adoptert til Europa

Flere har advart mot hva som kan skje med barn fra Haiti som adopteres til utlandet. Unicef, EU og USA er blant dem som har advart.

Les: Plyndrer barnehjem i Haiti

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt