Hopp til innhold

Haiti sørger over sine døde og ber for fremtiden

Tusener samlet seg i dag ved det som er igjen av katedralen i Port-au-Prince til minnestund for de som døde i jordskjelvet som rammet Haiti for ett år siden.

En kvinne ber i ruinene av katedralen på Haiti

En kvinne ber under minnegudstjenesten ved katedralen i Port-au-Prince ett år etter jordskjelvkatastrofen som tok over 220.000 menneskeliv.

Foto: Ramon Espinosa / Ap

Anders Tvegård, Haiti
Foto: NRK

– Det er en dag for refleksjon og bønn, sier Roger Jean (64), som mistet sin kone og tre barn denne dagen for nøyaktig ett år siden.

– La Haiti leve igjen

Jordskjelvet , som 12. januar klokken 16.43, lokal tid, rammet den fattige nasjonen i det Karibiske hav, tok livet av flere enn 220.000, ødela hjemmene til 1,3 millioner og la forretninger, kirker og skoler i ruiner.

– Jeg ber en spesiell bønn til Gud i dag: en bønn om å forandre Haiti og en bønn for å la Haiti leve igjen, sier Jean til nyhetsbyrået AFP.

Flere av de som i dag var samlet ved katedralen bor i en teltleir like bak kirkeruinene. En av mange teltleire som fortsatt ligger spredt rundt i Haitis hovedstad.

LES: Haiti - landet der hjelpearbeidet står stille etter katastrofen

LES: Ber verden stille opp for Haiti

Haiti ett år etter jordskjelvet

Flere hundre var samlet ved katedralen til en av mange minnegudstjenester som blir holdt i Port-au-Prince i dag.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Folk er preget

Kvinner i hvite kjoler og menn i finskjorter har klatret opp på ruinene for å delta på minnegudstjenesten den katolske kirken holdt i den tidligere så flotte katedralen.

Katedralen i Port-au-Prince

Katedralen i Port-au-Prince ligger fortsatt i ruiner ett år etter jordskjelvet.

Foto: Anders Tvegård / NRK

– Dette er en trist dag for Haiti. Folk er tydelig preget av at det er ett år siden. Men landet har også så alt for mange andre utfordringer i tillegg til jordskjelvtragedien, sier NRKs utenrikskorrespondent Anders Tvegård.

Tvegård er på Haiti. Han forteller at det er mange religiøse markeringer i dag.

– Det er mange kirkesamfunn her på Haiti, evangeliske kristne, baptister, katolikker og voodoo og alle har sine markeringer, sier Tvegård.

– Jeg var selv på den offisielle sørgestunden ved katedralen i Port-au-Prince for alle dem som mistet livet i jordskjelvet for ett år siden. Det var mange tomme blikk å se, noen folk satt rolig for seg selv, mens andre deltar i de religiøse markeringene ved å marsjere gjennom gatene og synge sanger, sier Tvegård.

– Det er en delt stemning i byen. Jeg har selv hørt lydteppet av sang og musikk, men også områder hvor det er helt rolig fra oppe i åssiden, legger han til.

Video Anders Tvegård Haiti

NETT-TV: NRK-reporter Anders Tvegård rapporterer fra Port-au-Prince.

– Svært lite har skjedd

Han forteller at de fleste sammenraste bygningene i Port-au-Prince fortsatt ligger i ruiner, men at det meste av stein er ryddet bort fra gatene.

LES: - Man skulle tro at jordskjelvet skjedde i går

– Det ser ut som om svært lite har skjedd det siste året her i landet. Håpet om en god fremtid for folk er langt unna for de fleste, sier Tvegård.

Jente i gatene i Port-au-Prince

En haitisk jente i en av de mange teltleirene utenfor Port-au-Prince bærer bøtter for å hente vann.

Foto: HECTOR RETAMAL / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt