NRK Meny
Normal

Foreldreløse Michaelle (13) driver nødhjelp i Haiti

Fem måneder etter jordskjelvet i Haiti står mange barn uten familie, hjem og trygghet. Heldigvis har de hverandre.

Foreldreløse barn etter jordskjelvkatastrofen i Haiti

Mange barn mistet foreldrene sine i jordskjelvet 12. januar. Nå passer de på hverandre for å overleve.

Foto: THONY BELIZAIRE / Afp

12. januar i fjor mistet i underkant av 300.000 mennesker livet i jordskjelvkatastrofen i Haiti. Haiti er en av de fattigste og minst utvikla landene i verden. Landet har i mange år slitt med politiske uroligheter, helseproblemer og store miljøutfordringer. Jordskjelvet ramma derfor svært hardt.

Her kan du lese alt om jordskjelvkatastrofen

Over én million mennesker mistet hjemmene sine i skjelvet, og mange barn sitter igjen uten familie, venner og tilhørighet.

På stadig flyttefot

14 år gamle Daphne Joseph er én av dem som har måttet klare seg selv i gjenoppbyggingsfasen. Bare minutter etter jordskjelvet så hun mora bli frakta bort fra den sammenraste markedsplassen de var på i ei trillebår, skriver New York Times .

Noen måneder senere danna hun en slags familie sammen med andre foreldreløse barn og voksne hjelpere. Her begynte hun å føle seg hjemme. Noen måneder senere ble hun imidlertid henta av en fjern slektning, som tok henne med til en leir der de skulle bo. Igjen ble hun usikker på hvor hun hørte hjemme.

Hjelpepersonalet som hjelper barna er hjelpsomme, men mangler god ekspertise og ressurser nok til å ta ordentlig vare på de hjemløse barna. Fremdeles er det nødvendig med hjelp fra myndighetene og internasjonale hjelpeorganisasjoner.

– Vi vet ikke hva som skjer i morgen. På en måte vil verdenssamfunnet hjelpe Haiti, men vi føler likevel at vi må klare oss selv, sier Gerald Bataille, som tidligere har vært tilsynsmann for barna, til New York Times .

Han driver grasrotorganisasjonen Frades, som har tatt seg av lokale barn som enten er foreldreløse eller forlatt etter jordskjelvet i januar. Han har funnet et sted de barna kan bo. I tillegg bidrar Redd Barna med telt og prosjektmidler. Etter hvert er planen å sette i gang med undervisning i teltene.

13 åring fungerer som matmor

Selv om mange hjelpeorganisasjoner fremdeles sender penger og utstyr til Haiti, har det blitt betraktelig mindre de siste månedene. Gruppa de foreldreløse barna tilhører har råd til noe mat og rent drikkevann, men situasjonen er svært usikker.

De mangler blant annet medisinsk utstyr, madrasser, lys, dusjer og mer penger til mat og drikke.

Men til tross for mange mangler, holder barna sammen og tar vare på hverandre. I en slik situasjonen blir man raskt voksen og ansvarsfull.

13 år gamle Michaelle Point du Jour, som mistet begge foreldrene i jordskjelvet, bor sammen med den samme gjengen som Daphne flytta fra. Hun er nå det eldste barnet i gruppa, og har derfor ansvar for å lage mat for de andre barna i leiren. De aller minste barna må hun mate.

Søndag kom de to, små tvillingene Magda og Magdaline Charles til leiren. De elleve måneder gamle barna ble funnet dekket av fluer under et tre.

– De kom hit nakne og dehydrerte. Mora deres sa at «hvis du lar dem bli hos meg, dør de», så selv om dette ikke er et sted for babyer, tok vi imot dem, forteller Bataille.

Legen Patricia Back besøker barna med jevne mellomrom. Hun kan fortelle at mange er i langt bedre form allerede, til tross for at de fleste lider av kroniske sykdommer og infeksjoner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt