NRK Meny
Normal

Hague lover at Sverige ikke utleverer Assange til USA

Utenriksminister William Hague forsikrer at Sverige ikke kommer til å utlevere Julian Assange til USA hvis han risikerer dødsstraff.

Julian Assange ved Ecuadors ambassade

Julian Assanges tilflukt i den ecuadorianske ambassaden skaper diplomatiske forviklinger.

Foto: GBBBC

Hague lover at Storbritannia stiller seg på Sveriges side i saken, hvis det kommer press fra USA om en utlevering.

Hague lover at Sverige ikke vil utlevere Assange videre til USA så lenge han risikerer dødsstraff eller at menneskerettighetene hans risikerer å bli brutt.

Storbritannias utenriksminister William Hague

Utenriksminister William Hague.

Foto: Hasan Jamali / Ap

En utlevering fra Sverige til et tredjeland vil kun kunne skje hvis både Storbritannia og Sverige anser det som fullstendig trygt, en såkalt «dobbelt garanti», ifølge Hague.

Den britiske utenriksministeren kommer med opplysningene i et brev til britiske parlamentsmedlemmer, ifølge avisen The Guardian.

Der beklager han at Ecuador har sagt ja til Julian Assanges ønske om politisk asyl, med begrunnelse om at han risikerer dødsstraff hvis han sendes videre til USA.

Assange befinner seg fortsatt i den ecuadorianske ambassaden i London, hvor han søkte tilflukt i juni etter en kjennelse i britisk høyesterett som åpnet for at han kan utleveres fra Storbritannia til Sverige.

Storbritannia må samtykke

Assange er ønsket av både svenske og amerikanske myndigheter.

Svenskene ønsker å avhøre ham i forbindelse med beskyldninger om seksuelt overgrep mot to ulike kvinner.

Amerikanerne ønsker ham i forbindelse med lekkasjene til Wikileaks, som offentliggjorde hemmelige regjeringsdokumenter, blant annet om krigene i Afghanistan og Irak.

Hague understreker at både Storbritannia og Sverige har skrevet under Den europeiske menneskerettighetserklæringen, og at både det britiske rettssystemet og det politiske systemet stoler er fullt og helt på linje med svenskene.

– Antydningene om at Assanges menneskerettigheter ikke vil bli respektert hvis han utleveres til Sverige er fullstendig uten grunnlag. Dette har vi også formidlet til regjeringen i Ecuador, skriver Hague.

Han forklarer at Sverige, foruten å vurdere en utleveringsbegjæring fra USA på egenhånd, må få samtykke av Storbritannia hvis en person skal utleveres til et land utenfor EU.

– Ifølge britiske lover og internasjonale lover vi har forpliktet oss til å følge, kan vi ikke samtykke i en slik utlevering hvis vi antar at menneskerettigheter kan bli brutt eller personen risikerer å bli straffet med døden, skriver Hague.

Ikke fritt leide

Utenriksministeren opplyser at den britiske regjeringen vil fortsette dialogen med Ecuador.

Storbritannia akter fortsatt ikke å gi Assange fritt leide ut av den ecuadorianske ambassaden og dermed landet, og med det bryte sin forpliktelse overfor Sverige.

I brevet gjentar ikke Hague ikke trusselen om at Storbritannia er villig til å gå inn i ambassaden og hente Assange med makt, slik han truet med for noen uker siden, og som vakte diplomatisk storm.

Hague skriver kun at regjeringen har vurdert Wien-konvensjonen av 1961 som regulerer diplomatisk samkvem og diplomatiske rettigheter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt