Hague avviser militær innblanding

Storbritannias utenriksminister William Hague utelukker at internasjonale styrker vil blande seg inn i opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad.

William Hague

Storbritannias utenriksminister, William Hague, avviser internasjonal innblanding i Syria.

Foto: KERIM OKTEN / Afp

– Militær innblanding i Syria er ikke engang en fjern mulighet, sier Hague, melder nyhetsbyrået Reuters mandag formiddag.

Kan ikke bare presses av Vesten

Tyske myndigheter har bedt om et hastmøte i FNs sikkerhetsråd etter at syriske sikkerhetsstyrker søndag drepte nesten 140 mennesker i en av de blodigste dagene i det over fire måneder lange folkeopprøret.

Anmodningen fra Tyskland kommer dagen før India overtar formannskapet i FNs sikkerhetsråd etter Tyskland.

– Vi ønsker flere sanksjoner. Vi ønsker et sterkere internasjonalt press. Men for at dette skal være effektivt kan det ikke bare komme fra Vesten, sier Hague.

Han legger til at å gå til militære skritt mot Syria med støtte fra FN, ikke engang er en fjern mulighet.

Assad hyller militæret

Ifølge syriske aktivister ble søndag minst 100 mennesker drept i byen Hama, der anslagsvis 20.000 mennesker ble drept i et opprør i 1982, skriver nyhetsbyrået AFP.

Europeiske ledere (fra blant annet Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Portugal) og USAs president Barack Obama har i flere uker presset på for at FN skal fordømme volden i Syria.

Russland, Kina, Sør-Afrika, India og Brasil har foreløpig nektet å bli med på en slik fordømmelse, og er allerede misfornøyde med NATOs bombing i Libya. Russland og Kina har truet med å nedlegge veto mot alle formelle resolusjoner mot Assad.

Syrias president selv benytter mandagen til å rose sine styrker for å ødelegge for det han kaller landets fiender, melder det statlige syriske nyhetsbyrået SANA.

I en tale som markerte 66-årsdagen for opprettelsen av det syriske forsvaret, blir Assad sitert på å rose militærets lojalitet til Syrias «folk, land og overbevisning».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt