Hæren kontrollerer Homs i Syria

Den syriske hæren har tatt full kontroll over den krigsherjede bydelen Baba Amr i Homs, opplyser regimet. Baba Amro er symbolet på den væpnede motstanden mot regimet.

Soldater i Den frie syriske hær

Opprørssoldater har trukket seg ut av bydelen Baba Amr i Homs.

Foto: STR / Afp

– Den syriske hæren kontrollerer hele Baba Amr. De siste motstandslommene har falt, sier en sikkerhetstalsmann til nyhetsbyrået AFP.

– Taktisk tilbaketrekning

Den frie syriske hær bekrefter tilbaketrekningen, og sier den er «taktisk».

– Tilbaketrekningen skjer for å beskytte den gjenværende befolkningen, sier oberst Riyadh al-Asaad. Han leder Den frie syriske hær fra nabolandet Libanon.

Det syriske menneskerettsobservatoriet opplyser at minst 17 sivile er drept i dagens kamper, og at de syriske soldatene leter etter opprørere og foretar arrestasjoner.

Det skal være rundt 4000 innbyggere i Baba Amr som ikke vil forlate de sønderskutte husene sine.

Det syriske nasjonalrådet frykter et myndighetene kan gjennomføre en massakre de nærmeste timene, og ber utenverdenen om å gripe inn.

– Vi ber det internasjonale samfunnet, muslimske og arabiske land om å gripe inn øyeblikkelig for å hindre en potensiell massakre av titusener av kvinner barn og eldre, heter det i en uttalelse fra Det syriske nasjonalrådet.

– Vi advarer regimet mot gjengjeldelsesaksjoner mot innbyggerne, og holder myndighetene ansvarlige for deres sikkerhet, heter det i oppfordringen.

Bakkeoffensiv

I går morges startet syriske regjeringsstyrker en bakkeoffensiv, for å drive opprørssoldater ut av den krigsherjede bydelen.

Baba Amr har vært beleiret i snart en måned, og er blitt bombardert med raketter og granater.

Syrisk fjernsyn viser intervjuer med det reporteren sier er innbyggere i Homs som er lei opprørerne.

Fjernsynsbildene viser også stillinger som opprørerne skal ha forlatt.

Lederen for Den frie syriske hær, oberst Riyadh al-Asaad, sier at opprørerne bare har lette våpen. De står opp mot langt bedre utstyrte elitesoldater som Bashar al-Assads bror Maher leder.

Baba Amr er blitt et symbol på opprøret mot Bashar al-Assads regime.

FN er bekymret

– Vi er urolige over rapporter som er begynt å komme fra Baba Amro-distriktet i Homs etter at syriske styrker overtok kontrollen i går, sier Rupert Colville, talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Høykommissæren har mottatt meldinger om at det torsdag ble gjennomført flere stygge utenomrettslige henrettelser, men meldingene er ikke bekreftet.

Høykommissæren minnet fredag syriske myndigheter om folkeretten, som er internasjonale regler for hvordan partene skal opptre i krig og konflikt.
– Det er blitt begått nok forbrytelser i Syria det siste året, sier Colville