Normal

Her sitter militæret klare til nye sammenstøt

KAIRO (NRK.no): Gatene ser ut som en slagmark og militæret sitter med fingrene på avtrekkeren. Nå truer Det muslimske brorskapet med nye og store demonstrasjoner i dag for å få gjeninnsatt Egypts tidligere presidenten Mohamed Morsi.

Den egyptiske hæren beskytter fjernsynshuset i Kairo

Utenfor fjernsynshuset i Kairo står hæren oppstilt med maskingevær og pansrede kjøretøy.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Jan Espen Kruse, Egypt
Foto: NRK

Ved fjernsynssenteret her i Kairo står hærens pansrede personellkjøretøy på rekke og rad rundt hele bygningen. På toppen sitter soldatene bak sine maskingevær, klare til å trå til.

Slagmark

Laila Al-Alarabiy i Kairo

Laila Al-Alarabiy angrer på at hun stemte på Morsi

Foto: Jan Espen Krusen / NRK
Shenoda Aziz i Kairo

Shenoda Aziz håper hæren og politiet snart griper inn og stopper uroen.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK
Talsmann for Det muslimske brorskapet Gehad Al-Hadad.

Gehad Al-Hadad fra brorskapet sier de nå vil trappe opp demonstrasjonene.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Det er ingen tvil om at de er forberedt på nye sammenstøt. Det var nemlig her brorskapets tilhengere var i går, og det var her urolighetene startet. Og det bærer bybildet preg av.

Her står det utbrente bilvrak og gatene og fortauene er fulle av stein. Søppel og skit ligger strødd. Det er rett og slett en åpen slagmark midt i sentrum av Kairo.

Og folk frykter nye voldelige sammenstøt, etter at 30 mennesker ble drept og 1000 skadd i urolighetene flere steder i går. Nå er faren for hevnaksjoner stor.

– Jeg frykter at urolighetene i går kveld skal fortsette i dag og i dagene framover, sier Laila Al-Alarabiy, som selv stemte på Morsi under forrige valg. Det gjør hun ikke igjen.

– Han har ikke klart å gjennomføre noe som helst og nå bør andre får overta
Litt lenger borte i gaten møter NRK en annen mann som deler hennes bekymring.

– Det kommer til å bli nye og verre sammenstøt hver dag som går, sier Shenoda Aziz til NRK.

– Jeg håper politiet og militæret nå hjelper til å få en slutt på urolighetene, for dette kan utvikle seg til en ny stor borgerkrig.

Flere andre NRK også har snakket med er bekymret for situasjonen i landet og flere peker på at det brorskapet som må stanse de voldelige protestaksjonene.

Vil trappe opp demonstrasjonene

Men det er nok lite trolig at de får oppfylt sine ønske, for i natt ble nestlederen i brorskapet arrestert av egyptiske myndigheter. Som igjen kan sette sinnene i kok.

– Ikke bare kommer vi til fortsette demonstrasjonene, vi kommer til å øke dem i styrke også både her i Kairo og andre steder i Egypt, sier talsmannen for brorskapet, Gehad Al-Hadad til NRK.

Brorskapet føler seg nå forfulgt av de nye myndighetene, og gjentar gang på gang at de er lovlig valgt og at de er ingen grunn til at de skal bli arrestert. De føler rett og slett at hærens menn nå driver en heksejakt på dem.

SE VIDEO:

Morsitilhengere vil forsette å protester.

Fare for nye sammenstøt i Egypt

– Dette handler ikke om hvor mange som er drept eller såret, de burde vært beskyttet av politiet og hæren, sier Al-Hadad.

For hver dag som går oppstår det nye ytterliggående grupper her i Egypt som truer med mer vold. Sist i rekken er gruppen Ansa al-Sharia som uttaler at de vil kjempe med våpen i hånd for å gjøre Egypt med islamistisk.

Men ikke alle er like pessimistiske. Urolighetene kan også ses på som en måte å vise frem makt på. Før forhandlingene om den nye Egypt starter.

– Det man kan håpe på er at når støvet har lagt seg er at det komme i gang forhandlinger der militæret kan legge frem sitt mye omtalte veikart. For det er mulig å se disse demonstrasjonene som et slags oppløp mot forhandlinger.

For Egypt er i motsetning til Syria en sterk stat, og kuppet hadde tross alt en bred politisk støtte og det var mange ulike grupper som støttet militærets handlinger, sier direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter og professor i internasjonal politikk, Nils Butenschøn til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt