NRK Meny
Normal

Hadde flere Libya-møter i Oslo

Allerede i mars og april hadde partene i Libya-krigen hemmelige samtaler i Oslo. Det bekrefter Gaddafis egen viseutenriksminister.

Muammar Gaddafi-tilhengere i Tripoli

Gaddafi-tilhengere i Tripoli jubler til internasjonale pressefolk på en guidet tur i Libyas hovedstad 1.juli.

Foto: LOUAFI LARBI / Reuters

De siste ukene har flere pekt på at partene kan ha hatt hemmelige samtaler i Norge, og libyske myndigheter har også den siste tiden sagt at dette har skjedd.

LES: Tror ikke krisen kan løses uten forhandlinger

– Norge hadde en rolle

Men allerede i mars og april var det flere slike hemmelige møter i Oslo.

– Norske myndigheter hadde også en rolle i samtalene. Det var også bare samtaler, ikke direkte forhandlinger, sier Gadaffis egen viseutenriksminister, Khaled Al Ga'aeem, til NRK.

– Gaddafis representant var en mann som hadde jobbet for en av Gadaffis organisasjoner i Libya. Han møtte representanter for en av opprørerne i Benghazi. Men ingenting kom ut av samtalene, sier Al Ga'aeem til NRK.

Men ikke alle er enig i den virkelighetsoppfatningen.

– Det har aldri vært noen kontakt mellom partene i Oslo. Dette er bare oppspinn, svarer opprørernes talsmann, Guma El-Gamaty, på påstandene om at de har vært med på møter i Oslo.

Mikhail Margelov

Russiske Mikhail Margelov hevder det har vært møter mellom partene både i Norge, Tyskland, Frankrike og Tunisia.

Foto: ALEXANDER NATRUSKIN / Reuters

LES: Vil utstede arrestordre på Muammar Gaddafi

Hemmelig frem til nå

Det var den russiske utsendingen Mikhail Margelov som først omtalte samtalene mellom Gaddafis regime og opprørerne, som har vært holdt hemmelig fram til nå. Han hevdet at det har vært møter i Norge, Tyskland, Frankrike og Tunisia.

Ifølge Mikhail Margelov så har møtene i Norge blitt holdt i Oslo. Også i Paris og Berlin skal det ha vært samtaler mellom Gaddafi-regimet og de libyske opprørerne, som blant annet kontrollerer byen Benghazi.

Utenriksdepartementet vil verken avkrefte eller bekrefte om det har vært møter mellom partene i Norge.

LES: Gaddafi truer Europa

LES: NATO trapper opp angrepene

De første skrittene

NUPI-direktør Jan Egeland sier at hvis det har vært slike møter i Oslo, så har det sannsynligvis vært et av de aller første skrittene mot en eventuell fredsforhandling senere.

– I den innledende fasen i de politiske samtaler kan det være direkte eller indirekte kontakt. Det trenger ikke en gang å være formelle representanter fra de to sidene. Det kan være noen som snakker med de to partene og det kan være det som har skjedd i Oslo og andre steder, sier Egeland.

LIBYA/ Gaddafi

Muammar al-Gaddafi har de siste dagene truet NATO-landene til å sette flyene på bakken og til heller å forhandle med det libyske folk.

Foto: HO / Reuters

– Nå går det over i den formelle fasen som jeg tror vil være i regi av Den afrikanske union, sier NUPI-direktøren, og legger til at både Gadaffi-regimet og opprørerne har ulike motiver for å si om de har vært med på slike samtaler eller ikke.

Egeland sier at for Gaddafi-regimet kan forhandlinger føre til en slutt på bombingen.

– De er hardt presset og det er stadige deserteringer fra Gaddafi-siden. På den andre siden er opprørene i den tro at de kan vinne dette militært. De står 80 kilometer fra Tripoli og de føler at NATO er deres luftvåpen, hvilket er et problem for NATO og ønsker ikke høre snakk om at de er i forhandlinger, derfor sier de at ingenting vil skje dersom Gaddafi fortsatt sitter ved makten, sier han.

LES: Nekter å forhandle med Gaddafi

I dag er Sør-Afrikas president Jacob Zuma i Russland for å snakke med representanter fra partene i Libya, melder AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt