Gjett hvem Obama ringte først

Barack Obama har mottatt støtte fra ekspresidenten siden tidlig i valgkampen. Bill Clinton fikk æren av å være den første Obama ringte etter valgseieren.

Obama og Clinton
Foto: LARRY DOWNING / Reuters

Bill Clinton var den første personen Barack Obama ringte til midt i seiersrusen, ifølge amerikanske medier.

Obama takket ekspresident Clinton for all støtten han har fått under den langvarige valgkampen og arbeidet Clinton har gjort i den forbindelse.

Obama-kampanjen har flittig benyttet seg av Clintons popularitet under valgkampinnspurten og Clinton har ikke lagt skjul på at han ønsket Obama fire nye år i Det hvite hus.

Dagene før resultatet ble klart, reiste Bill Clinton og Barack Obama sammen i Florida og Virginia og talte fra samme scene. Der benyttet Clinton spesielt anledningen til å rose presidenten for måten han håndterte uværet «Sandy» på USAs østkyst.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bill Clinton

Bill Clinton har også reist rundt i landet på egne valgmøter for å kjempe for gjenvalget.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Kjempet sammen for valgseier

Mange av Obamas velgere er også tilhengere av tidligere president Bill Clinton. Etter å ha fulgt etter Obama i dagesvis og holdt et drøss med taler, brast til slutt stemmen til Clinton forrige uke.

Da han søndag skulle tale til en fullsatt arena, klarte han såvidt å få fram ordene.

– Som dere kan høre har jeg allerede gitt Obama stemmen min, sa Clinton.

Løftet frem av Clinton

Clinton er kjent for å være en av demokratenes beste talspersoner og han har rost Obama opp i skyene og hogget løs på republikanerne. Clinton har blant annet snakket om den økonomiske krisen som Obama arvet og hvilke tiltak Obama har gjort for å få det til å gå framover.

Han har også snakket om loven om likelønn som ble undertegnet på Obamas første dag som president, helsereformen som ble vedtatt, studielånsordningen som skal ha blitt bedre, nye arbeidsplasser som skal skapes på bærekraftige områder i fremtiden og fokuset på bedre utdanning.

Ifølge flere amerikanske medier var det kun fire personer i samme rom som Obama da han mottok gratulasjonstelefonen fra Mitt Romney, deriblant kampanjedirektøren og noen av Obamas nærmeste rådgivere.

Har ikke alltid spilt på samme lag

Bill Clintons forhold til Barack Obama har ikke alltid gått på skinner slik som det har blitt fremstilt den siste tiden. Da Obama forsøkte å få innpass i kongressen, og tapte, hjalp Clinton aktivt mannen som vant plassen, Bobby Rush. Clinton talte på vegne av Rush i tillegg til å være med på Rush-støttende TV-reklamer.

Clinton utfordret også Obama da hans kone Hillary Clinton i 2007 erklærte seg som kandidat til nominasjonen som demokratenes presidentkandidat.

En av Hillary Clintons mest høylytte tilhengere var nemlig ektemannen, som på det tidspunktet kalte valgkampanjen til Barack Obama for et oppdiktet «eventyr».

Hillary måtte gi tapt for Barack Obama, men ga ham deretter sin fulle støtte.

USAs tidligere president Bill Clinton ga sin fulle støtte til Barack Obama som presidentkandidat i sin tale på Demokratenes landsmøte tidlig torsdag norsk tid.

SE VIDEO: Bill Clinton ba amerikanerne gi Obama fornyet tillit.

SISTE NYTT

Siste nytt