Hacking-skandale ryster Finland - pasienter presset for penger

Pasientopplysninger fra et finsk psykoterapisenter er på avveie etter hacking, og flere pasienter er blitt presset for penger.

Finnish Interior Minister Maria Ohisalo

PASIENTOPPLYSNINGER PÅ AVVEIE: Innenriksminister Maria Ohisalo sier at ofrene trenger «akutt hjelp og støtte».

Foto: Antti Aimo-koivisto / AFP

Søndag sitter regjeringen i krisemøte, melder NTB.

– Dette er et ekstremt alvorlig databrudd, sier innenriksminister Maria Ohisalo til Yle.

Opplysninger fra pasienter hos selskapet Vastaamo spres nå på det såkalte mørke nettet. Ifølge finske medier skal rundt 300 pasientjournaler være på avveie.

Vastaamoo er et senter for psykoterapi, som har mottak på 20 ulike steder i Finland.

Datasystemet der skal ha blitt hacket i 2018 og 2019, og flere pasienter har nå mottatt e-poster der de presses for penger, blant dem er parlamentarikeren Eeva-Johanna Eloranta.

Hun har fått krav om å betale 500 euro i bitcoin etter at taushetsbelagte opplysninger er spredt på nettet.

– Vi må handle raskt

Skandalen tas nå opp på høyeste nivå når regjeringen holder krisemøte, og innenriksminister Maria Ohisalo skriver på Twitter at ofrene trenger «akutt hjelp og støtte».

Ohisalo sier til finske Yle at regjeringen tar datainnbruddet ved Vastaamo svært alvorlig.

– Vi har allerede hatt diskusjoner med sentrale statsråder, men vi må fortsatt gå gjennom hvilke tiltak som er nødvendig.

– Vi må handle raskt fordi de kriminelle utnytter samfunnet og mennesker på stadig nye måter.

Finsk politi opplyser til nyhetsbyrået STT at de så langt har mottatt over 200 anmeldelser fra personer som mistenker at deres pasientopplysninger er kommet på avveie.

– Dere bør ikke gå med på kravene i disse utpressingsmeldingene, sier Marko Leponen, sjefen for det finske kriminalpolitiet.

Trusselmeldinger

Lørdag kveld ble politiets elektroniske tjeneste for anmeldelser overbelastet fordi en mengde pasienter anmeldte utpressingen.

Utpresseren skal ha presset selskapets ledelse for 40 bitcoin, tilsvarende nesten 5 millioner kroner, for ikke å publisere pasientjournalene på det mørke nettet.

Utpresseren skal ha truet med å publisere 100 journaler på det mørke nettet per dag.

Kravet ble avvist, dermed begynte lekkasjene. Etter dette begynte det å dukke opp trusselmeldinger til hver enkelt pasient.

– Nå må vi ordne krisehjelp til ofrene, sier Ohisalo.

– Ingen av dem kan være alene med dette.

I Norge ble Stortinget nylig utsatt for et omfattende IT-angrep. Regjeringen mente da at Russland sto bak dataangrepet.

Les også: Tar i snitt over 200 dager å oppdage et datainnbrudd

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt