Hopp til innhold

Afghanistan-styrkene hacket

Datasystemene til de norske og de danske styrkene i Afghanistan har blitt angrepet av hackere. En utenlandsk etterretningstjeneste sto bak angrepet på det norske nettverket.

Norske styrker i Afghanistan

De norske styrkene i Afghanistan er forsøkt kartlagt av fremmed etterretning. Her vokter norske styrker utenriksminister Støre i Nord-Afghanistan i 2009.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Oberstløytnant Roger Johnsen

Oberstløytnant Roger Johnsen

Den norske oberstløytnanten Roger Johnsen forteller om angrepet mot Afghanistan-styrkenes lukkede, militære datasystem til dokumentarredaksjonen Deadline i Danmarks Radio.

Ville kartlegge norske styrker

Han mener at dataangrepet fra den fremmede etterretningstjenesten var et forsøk på å kartlegge de norske styrkene.

– Angrepet skjedde i 2008, sier Roger Johnsen til NRK. Han er sjef for Forsvarets ingeniørhøgskole, som utdanner dataingeniører til militæret.

– Vi antar at formålet var kartlegging, innsamling av etterretning og om mulig ødelegge systemene i en kritisk situasjon, sier den norske oberstløytnanten.

Og angriperne klarte også å bryte seg inn i det lukkede, militære nettverket. Men ifølge Johnsen ble utbyttet begrenset fordi angrepet ble oppdaget raskt.

Datasikkerhet er en utfordring, sier Johnsen:

– Vi var nok meget klar over at slike angrep pågikk, og hadde pågått mange år – ikke bare mot Forsvaret, men mot andre deler av samfunnet også, forteller Johnsen, som i over 10 år har jobbet med bekjempelse av datanettverksangrep og cyber-operasjoner,

Brøt seg inn til det danske forsvaret

Også de danske styrkene i Afghanistan har vært utsatt for hacking og ondsinnet virus. Og også her har inntrengerne lyktes – minst én gang, ifølge dansk TV. Det har de klart selv om de militære nettverkene av sikkerhetsgrunner ikke er knyttet til Internett.

De danske myndighetene er langt mer lukket enn de norske når det gjelder å gi ut informasjon om slike dataangrep, ifølge Deadline-reporterne.

Men heller ikke Johnsen vil fortelle hvilket lands etterretningstjeneste de mener sto bak angrepet.

– Vi har våre indikasjoner på hvem som står bak, men det vil jeg ikke uttale meg om, sier Johnsen til NRK.

Verken den danske hæren eller Danmarks forsvarsminister Nick Hækkerup vil kommentere de konkrete episodene. Men rent generelt sier forsvarsminister Hækkerup:

– Det sier seg selv at hvis man kan komme inn og ødelegge våre muligheter for å kommunisere militært, er det meget problematisk.

SISTE NYTT

Siste nytt