Hackere skal ha slått ut Al Qaidas datasystemer

En gruppe datahackere skal ha satt Al Qaidas kommunikasjon- og datasystemer ut av spill.

Ayman al-Zawahari

Al Qaida, her representert ved den nyvalgte lederen Ayman al-Zawahari, er kjent for å utnytte internett til å spre propaganda og kommunisere på tvers av nettverket sitt.

Foto: B.K.BANGASH / AP

Angrepet har ført til at nettverkets medlemmer over hele verden har hatt problemer med å kommunisere med hverandre og spre propaganda på internett, ifølge en terroristekspert NBC News har snakket med.

– Al Qaidas nettkommunikasjon har blitt midlertidig satt ut av spill. og de har ikke noen andre sikre kommunikasjonslinjer på nettet de kan bruke, sier Evan Kohlmann i terrorovervåkingsbyrået Flashpoint Global partners.

Sofistikert angrep

Det er ikke kjent hvilken gruppe som står bak dataangrepet som skal ha skjedd for noen dager siden.

Kohlmann beskriver angrepet som godt koordinert og at hackerne tok i bruk en uvanlig miks av sofistikerte teknikker for å tvinge terrornettverkets datasystemer i kne.

– Jeg antar at det vil ta dem minst flere dager for å reparere skadene og få nettverket sitt opp og stå igjen, sier Kohlmann til tv-kanalen.

Plantet muffinsoppskrifter

Det er bare ett år siden sist Al Qaida forrige gang ble utsatt for et lignende dataangrep.

Ifølge britiske medier skal myndighetene ha trengt seg inn på en Al Qaida-drevet nettside og byttet ut bombeoppskrifter med oppskrifter på muffins signert den amerikanske talkshowverten Ellen DeGeneres.

Al Qaida brukte den gang to uker på å få ryddet opp etter hackerangrepet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Israelsk storangrep på Gaza i natt

Israel har gjennom natten angrepet mål på Gazastripen fra luften og fra stridsvogner på israelsk side av grensen. Det israelske forsvaret meldte først at militære styrker var på vei inn i Gaza, før de trakk tilbake meldingen.