NRK Meny
Normal

Hackere offentliggjør Erdogans personopplysninger

Ukjente hackere har publisert folkeregisteropplysningene til 49 millioner tyrkiske velgere, blant dem president Recep Tayyip Erdogan. Den omfattende datalekkasjen ser ut til å være en protest mot Tyrkias regjering.

Recep Tayyip Erdogan

LEKKET: Hackere har offentliggjort en database som inneholder navn, adresse, fødselsdato og personnummer for rundt 50 millioner tyrkiske statsborgere. Blant dem er Tyrkias kontroversielle president Recep Tayyip Erdogan.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

«Hvem ville trodd at reaksjonære ideologier, nepotisme og økende religiøs ekstremisme i Tyrkia ville lede til en smuldrende teknisk infrastruktur?»

Slik innleder en ukjent hacker eller hackergruppe offentliggjøringen av navn, adresse, fødselsår og personnummer på nærmere 50 millioner tyrkiske borgere, skriver The Register.

Avsenderen er ikke kjent, men ser ut til å ha et horn i siden til den kontroversielle tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan og hans støttespillere.

Deler presidentens personlige data

Via et anonymt nettsted registrert på Island har avsenderen lagt ut hele databasen på nærmere 6,6 gigabyte som en nedlastbar torrent-fil, sammen med en beskjed som gjør narr av tyrkiske myndigheters manglende datasikkerhet.

Det er ikke kjent nøyaktig hvor det lekkede datamaterialet stammer fra, men stikkprøver NRK har gjort, tyder på at oversikten er ekte, og inneholder informasjon fra det tyrkiske folkeregisteret.

Sammen med databasen har hackerne vedlagt de angivelige folkeregisteroppføringene til blant annet president Recep Tayyip Erdogan og statsminister Ahmet Davutoglu.

Har vært lekket før

Flere sikkerhetseksperter tror dataene stammer fra 2008 eller 2009, basert på hvor oppdaterte opplysningene i basen fremstår.

Databasen, som er i det mye brukte SQL-formatet, kan være den samme som ble lagt ut på et tyrkisk nettforum i februar, men da i kryptert form.

Den gangen tok den internasjonale hackergruppen Anonymous på seg ansvaret for lekkasjen, som var en protest mot tyrkiske myndigheters innskrenking av presse- og ytringsfriheten i landet.

Den nye datafilen er ukryptert og søkbar, og gir umiddelbar tilgang til personnummer og adresse på 49 millioner tyrkere. Ifølge den siste folketellingen fra 2015, er Tyrkias totale befolkning 79 millioner.

Det er ikke kjent hvem som har lagt ut databasen, men beskjeden som ledsager den nedlastbare fila, antyder at avsenderen misliker Tyrkias sittende regjering.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt