Hopp til innhold

Hackere lammet internett på fredag – anbefaler å dekke til webkameraer

Privatpersoners elektronikk ble brukt i internettangrepet som rammet nettsteder som Twitter, Netflix og Spotify. Et varsku om potensialet for andre typer angrep, advarer eksperter.

Peggy Sandbekken Heie, fungerende direktør, NorSIS

ADVARER: Fungerende direktør Peggy Sandbekken Heie i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Foto: Jan Tore Øverstad, Jan Tore ¯verstad / Jan Tore ¯verstad Jan Tore Øverstad

Noen av angrepene skal ha vart i flere timer, og flere nettsteder skal ha opplevd problemer utover dagen fredag.

Sidene var nede på grunn av overbelastning mot selskapet Dyn, som står bak infrastrukturen til sidene.

Hjemmeelektronikk med svak virusbeskyttelse antas å ha blitt brukt i angrepet. Det dreier seg om alt fra nettbrett til rutere og webkameraer.

Selv om følgene av fredagens angrep «bare» skal ha vært nedetid for en rekke nettsteder, viser det potensialet for alvorligere skader, mener Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Eksperter mener gårsdagens angrep viser at hackere også er i stand til å bryte seg inn på private webkameraer – ikke bare bruke datakapasitet som på fredag, men faktisk overvåke ditt privatliv.

– Angriperne kan også utnytte for eksempel webkameraer. Slik kan de følge med på hva vi gjør hjemme i vår egen stue eller hva vi gjør på kontoret. Det er derfor vi anbefaler webcam-cover, sier fungerende direktør Peggy Sandbekken Heie i NorSIS.

– Et samfunnsansvar

Det som skjedde fredag var at angriperne brukte datakapasitet i hjemmenettverk til å skape overbelastning.

Angriperne utnytter svakheten i programvaren til å styre enheten. De lager et såkalt botnet og kan bruke alle enhetene til å angripe samtidig, sier Heie.

– Alt som er knyttet til nettverk, må oppdateres. Er ikke programvaren oppdatert, er det sårbart for angrep. Det er et ansvar vi som forbrukere har. Vi må sammen bekjempe slike angrep. sier Heie.

Tingenes internett

Robert Malmgren er en av Sveriges fremste IT-eksperter. Han mener alle tingene som er koblet opp til internett ikke har tilstrekkelig sikkerhet, og at angrepet er en øyeåpner for bransjen og lovgivere.

– Tingenes internett er så hett akkurat nå. Alle vil lansere sine ting, så folk sitter ikke og snekrer på sikkerhetsfunksjoner. Det må finnes en grunnleggende sikkerhet for ting som er koblet til nettet, siden de kan brukes på denne måten, sier Malmgren til SVT.

– Det er skremmende å se hvor omfattende konsekvensene blir av et slikt angrep, mener han.

Det er foreløpig uklart hvem som sto bak angrepet, og FBI har startet etterforskning.

SISTE NYTT

Siste nytt