NRK Meny
Normal

Gyllent Daggry-leder arrestert

Politiet i Hellas har arrestert lederen for det høyreekstreme partiet Gyllent Daggry, Nikos Michaloliakos. Greske myndigheter opplyser at han er pågrepet fordi de mener han tilhører en kriminell organisasjon.

Nikolaos Mihaloliakos

Nikos Michaloliakos hadde kraftige utbrudd mot utenlandsk presse og kalte dem løgnere og forrædere da han gikk sine seiersrunder i Atens gater etter valget i mai i fjor.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Til sammen er minst 14 partimedlemmer arrestert, deriblant Michaloliakos, talsperson og parlamentmedlem Ilias Kasidiairis, samt to andre parlamentsmedlemmer.

Arrestasjonene skjedde lørdag morgen etter ordre fra justismyndighetene i Aten.

Det er første gang siden 1974 at sittende medlemmer av den greske nasjonalforsamlingen er arrestert, skriver nyhetsbyrået AP.

Gyllent Daggrys partisymbol

Gyllent Daggry vil kaste innvandrere ut av Hellas og minelegge grensen til Tyrkia.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

AP melder at det også er kommet arrestordre på ytterligere 35 av partiets medlemmer.

Tilhenger drepte antirasitisk musiker

I går truet Gyllent Daggry med å trekke seg fra nasjonalforsamlingen.

Trusselen kom etter at en Gyllent Daggry-tilhenger for litt over en uke siden drepte den antirasistiske musikeren Pavlos Fissas, noe som førte til en etterforskning av om partiet er en kriminell organisasjon.

Partiet har avvist å ha noen som helst tilknytning til drapet. Den nå arresterte partilederen Nikos Michaloliakos sa han kunne komme til å trekke partiets folkevalgte ut av nasjonalforsamlingen dersom aksjonen mot partiet ikke ble avblåst.

Tirsdag denne uken gjennomførte gresk politi en razzia mot et av kontorene til Gyllent Daggry. Razziaen var en del av en større etterforskning av forbindelser mellom greske politistyrker og høyreekstreme politikere.

Slike forbindelser er kommet i søkelyset etter drapet på Fissas. Knivdrapet har vakt sterke reaksjoner i Hellas og ført til demonstrasjoner med krav om at myndighetene må ta sterkere avstand fra Gyllent Daggry.

Vil kaste ut innvandrere

Nikos Michaloliakos har lenge vært en kjent høyreekstremist. Han har fortid fra den greske hæren, men ble kastet ut etter flere voldsepisoder. Han har også sonet ett år i fengsel for ulovlig oppbevaring av våpen og eksplosiver.

Det ultranasjonalistiske partiet Gyllent Daggry vil kaste innvandrere ut av Hellas og minelegge grensen til Tyrkia. Finanskrisens grep om folket ga det høyreekstreme partiet vann på mølla, og ved valget i mai i fjor fikk det tidligere marginale partiet nær syv prosent av stemmene.

Gyllent Daggry er i dag det tredje største partiet i Hellas og har 18 av de totalt 300 representantene i den greske nasjonalforsamlingen.

Flere av partiets mest kjente politikere har vært innblandet i voldsepisoder.

Nikolaos Michaloliakos leder partiet Gyllent Daggry som vil ha alle innvandrere ut av Hellas. Ifølge valgdagsmålinger søndag ligger de an til å få mellom 5,5 og 6,5 prosent av stemmene i nyvalget.

Se NRKs tidligere Europa-korrespondent Hege Moe Eriksens reportasje om Gyllent Daggry.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt