Gullgravere innesperret i Colombia

Minst 17 gruvearbeidere er fanget under bakken. Det pågår en stor redningsaksjon for å finne dem i den sammenraste gruva.

En kvinne står bak sperringer og ser ned på telt

Pårørende venter på nyheter om de innesperrede gruvearbeiderne i Caldas-fylket i Colombia.

Foto: LUIS ROBAYO / Afp

– En gruvegang har kollapset, sier Luis Pineros, talsmannen for landets kriseberedskapsteam UNGRD. En oversvømmelse kom overraskende, trolig som følge av de mange hullene som er boret inn i fjellveggen for å hente ut mineralene, sier han.

To hjelpearbeidere ser ned gruveinngangen

Et 50-talls hjelpearbeidere er i gang med å søke etter gruvearbeiderne.

Foto: LUIS ROBAYO / Afp

– Vi står midt i søke- og redningsarbeidet nå, sier Pineros. Rundt 50 folk fra brannvesenet, sivilforsvaret og ambulansepersonell er kommet til stedet.

Redningsarbeidet beskrives som vanskelig og komplisert. Også giftige gasser som dannes gjør at det er en kamp mot klokka.

Det var rundt 60 gruvearbeidere på jobb da ulykken skjedde. 45 av dem kom seg ut.

Laster Twitter-innhold

Driver ulovlig

Dramaet utspiller seg i et reservat i Riosucio vest i landet, der urbefolkningen holder til. Tilstanden til de innesperrede gruvearbeiderne er ikke kjent, men de oppholder seg mellom 17 og ti meter under bakken.

Søket, og forsøket på å få ut de innesperrede, skal pågå i minst ett døgn til.

Det nasjonale gruvebyrået (ANM) opplyser at gasser i de dype, vertikale tunnelene trolig var medvirkende til at gullgruva raste sammen. En strømstans i området kan også ha stanset vannpumpene slik at trykket ble for stort.

Gullgruva drives uten lisens og er dermed ulovlig. Den hadde en søknad inne for å bli godkjent, men prosessen var ikke ferdig.

Betydelig leverandør av gull

Det siste tiåret har næringen blomstret for de ulovlige gullgraverne. Prisen på gull har steget fra rundt 400 dollar per unse til nærmere 1200 dollar, eller fra 3000 til 9000 kroner.

Colombia er Sør-Amerikas nest største produsent av gull. I 2013 ble det hentet ut 55,000 kilo fra landets gruver.

Myndighetene anslår at halvparten av landets gruver er uregulert og ikke følger samme sikkerhetsregler som de profesjonelle selskapene.

Gull for gerilja

Forrige uke arresterte colombianske myndigheter over 50 personer som angivelig driver gruver uten lisens. De mistenkes for å selge gull og mineraler for å finansiere FARC-geriljaen. Den venstreorienterte bevegelsen er nå i fredssamtaler med myndighetene etter 50 år med borgerkrig.

Oppdatering ett døgn etter artikkelen ble publisert: Seks døde gruvearbeidere er hentet ut og myndighetene mener det er ni personer til i gruva, trolig omkommet.

SISTE NYTT

Siste nytt