Hopp til innhold

Guinea: De prøver å utrydde oss

– Dette er et bevisst forsøk på å utrydde oss, sier en tidligere statsminister etter at 87 mennesker ble drept i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker.

Politiet i Guinea slår ned mot demonstranter
Foto: SEYLLOU / AFP

Dødstallene etter sammenstøtene i Guinea i går, er nå oppe i 87, melder nyhetsbyrået AFP.

Ifølge opposisjonen i landet er så mange som 128 døde etter at politiet gikk til angrep mot demonstrantene.

Politiet i Guinea slår ned mot demonstranter
Foto: SEYLLOU / AFP

Skjøt inn i folkemengden

Titusener av mennesker samlet seg i går på stadionet i hovedstaden Conakry for å demonstrere mot juntaleder Moussa Dadis Camara, da skudd ble avfyrt inn i menneskemengden.

Ifølge en kilde i Røde Kors ble alle de døde menneskene tatt til juntaledelsens militærleir i stedet for til likhus.

En politikilde sier at 87 personer ble drept, mens de offisielle tallene er 47.

– Et bevisst forsøk på å utrydde oss

Nyhetsbyrået AFP har snakket med en ansatt på sykehuset Ignace Deen i Conacry, og den personen sier at militæret brukte trucker for å fjerne «dusinvis av døde» etter sammenstøtet.

To tidligere statsministre som nå sitter i opposisjonen, ble skadet og siden ført til militærleiren. Husene deres ble så plyndret av soldater, ifølge naboene.

– Dette er et bevisst forsøk på å utrydde oss, sier tidligere statsminister Sidya Toure til AFP. Han er en av de to statsminstrene som ble skadet i sammenstøtet, sammen med Cellou Dalein Diallo.

Jeg ville heller dø enn å se mennesker bli drept. Jeg tok ikke kontroll over landet for å ha slike konfrontasjoner.

Guineas juntaleder Moussa Dadis Camara / Den senegalesiske radiokanalen RFM

Fordømmes over hele verden

FN-leder Ban Ki-moon uttrykker sjokk over tapene av liv, og fordømmer den overdrevne bruken av vold.

Den afrikanske union (AU) sier i en uttalelse at de «sterkt fordømmer skuddene mot ubevæpnede sivile». De fordømmer også bruddene på grunnleggende menneskerettigheter.

Også Javier Solana, utenriksminsiter i EU, fordømmer volden og det høye antallet ofre:

– Jeg oppfordrer til en umiddelbar løslatelse av de politiske lederne, og ber myndighetene om å utvise forsiktighet for å sikre en fredelig overgang til demokrati.

Brukte først batonger og tåregass

Demonstrantenes første forsøk på å samles på stadionet i går, ble stanset da politiet gikk til angrep med batonger og tåregass, melder AFP. Men stadionet, som har en tilskuerkapasitet på 25.000, ble til slutt så fylt opp at de også måtte ta i bruk banen.

Så hørtes skudd og senere kunne man se døde mennesker ligge rundt.

En AFP-journalist så minst ti døde med skuddskader inne på stadionet, og tre som var hardt skadet utenfor. En av disse hadde brukket benet på to steder.

Journalisten ble tvunget til å knele foran en soldat som tok båndopptageren hans og ødela den.

Politiet i Guinea slår ned mot demonstranter
Foto: SEYLLOU / AFP

Demonstrerte mot juntaens valgplaner

Grunnen til at protestantene samlet seg var for å demonstrere mot juntaleder Camaras planer om å stille i presidentvalget i januar. Guineas juntaledelse tok makten i landet i desember i fjor.

Camara tok makten etter et kupp bare timer etter at Guineas sterke leder Lansana Conte døde etter å ha ledet landet siden 1984.

I sin første uttalelse om gårsdagens voldelige sammenstøt sa Camara at han ønsket å dra for å se hva som hadde skjedd, og han følte avsky da han ble fortalt om hva som hadde skjedd.

– Jeg vil heller dø enn å se mennesker bli drept. Jeg tok ikke kontroll over landet for å ha slike konfrontasjoner, sa Camara.

SISTE NYTT

Siste nytt