Guantanamofanger sendt til De arabiske emirater

USA har sendt 15 fanger fra fengselet på Cuba til De arabiske emirater. Dette er den største fangeoverføringen på flere år.

Guantanamofange

Noen av fangene som nå settes fri har vært holdt fengslet i opptil 14 år utenå bli tiltalt for noe.

Foto: © POOL New / Reuters / Reuters

Tolv av fangene er av jemenittisk opprinnelse, mens de tre siste er fra Afghanistan.

De har vært holdt fengslet i opptil 14 år uten å ha vært tiltalt, melder BBC.

– USA er takknemlig for De forente arabiske emiraters humanitære initiativ og vilje til å støtte vår innsats for å stenge Guantanamo Bay-fengselet, heter det i en uttalelse fra USAs forsvarsdepartement.

De tidligere fangene blir vanligvis satt fri, men må følge rehabiliteringsprogram og overvåket, melder AFP.

– Driften oppmuntrer voldelige ekstremister

Det er nå 61 fanger igjen på Guantánamo Bay. Den omstridte fangeleiren på Cuba ble åpnet av Bush administrasjonen i 2002 for å forvare fanger mistenkt for tilknytning til Taliban og Al Qaida.

– Driften av fangeleiren stjeler ressurser, svekker vårt forhold til allierte og oppmuntrer voldelige ekstremister, sier USAs spesialutsending for stengning av Guantanamo, Lee Wolosky.

I emiratene er det ingen rapporter fra det nasjonale nyhetsbyrået om fangeoverføringen og talsmenn for myndighetene vil heller ikke kommentere saken, melder nyhetsbyrået AP.

Obama vil tømme leiren før han går av

President Barack Obama la i februar fram en ny plan for å tømme og stenge fangeleiren før han forlater Det hvite hus ved årsskiftet. Den siste tiden har USA forhandlet fram avtaler med flere land om plassering av de løslatte fangene.

Under Bushadministrasjonen ble også store fangegrupper overført, gjerne i store grupper som ble sendt til Afghanistan og Saudi-Arabia.

Obama har ønsket å overføre de siste fangene til USA, men en slik beslutning har blitt blokkert av det republikanske flertallet Kongressen.

Guantanamofange flyttes

Dette bildet fra 2010 viser en fange som blir flyttet fra en avdeling til en annen på Guantanamo.

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt