Halvparten av Guantanamofangene sultestreiker

Halvparten av fangene i Guantanamofengselet sultestreiker. Flere av dem har blitt tvangsfôret og fem er sendt til sykehus.

Demonstrasjon Guantanamo

Den 11. april demonstrerte aktivister i New York for stengning av fangeleiren på Guantánamo.

Foto: SPENCER PLATT / Afp

84 av de 166 fangene nekter å ta til seg mat. Det opplyser en talsmann for det amerikanske militæret. Flere av dem har sultestreiket siden februar. Aksjonen startet da vokterne ransaket de innsattes koraner i jakt på smuglergods.

– Fôrer døgnet rundt

– 16 av de 84 har blitt tvangsfôret og fem er sendt til sykehus. Ingen av de fem skal være alvorlig syke, sier oberstløytnant Samuel House.

Sultestreiken eskalerte etter sammenstøt mellom fanger og fangevoktere tidligere denne måneden. Opprøret skal ha startet da fanger skulle flyttes til eneceller.

– Jeg kommer aldri til å glemme første gang jeg fikk en tube opp i nesa. Det er umulig å beskrive hvor vondt det gjør. Nå er det så mange som sultestreiker her at de fôrer fanger døgnet rundt for å holde tritt, forteller en av de innsatte til New York Times.

På det meste var 750 personer fra mer enn 40 land internert i fangeleiren. De fleste av dem ble pågrepet under den USA-ledede invasjonen i Afghanistan etter 11. september-angrepene på USA i 2001.

Fengslet uten dom

De fleste av de 166 som i dag fortsatt er innesperret har vært i fangeleiren i 11 år uten dom.

25 menneskerettsorganisasjoner, blant dem Røde Kors og Amnesty, krever at USA stenger fangeleiren og har sendt et felles brev til amerikanske myndigheter med dette kravet.

Sultestreiken er et forutsigbart resultat av fangene i over elleve år er blitt holdt fengslet uten tiltale, heter det i brevet.

– Vi ber om at fangene blir overført til sine hjemland eller andre land, eller at de blir stilt for retten i en domstol hvor de kan få en rettferdig behandling, heter det videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Guantanamo

Plantene har begynt å vokse på piggtrådgjerdet rundt fangeleiren.

Foto: BOB STRONG / Reuters

FNs høykommissær for menneskerettigheter sier amerikanernes praksis med å fengsle folk på ubestemt tid i Guantánamo-fengselet er «et klart brudd på internasjonal lov».

President Barack Obama lovet da han overtok presidentembetet i 2009, å stenge Guantánamo-basen innen ett år.

SISTE NYTT

Siste nytt