NRK Meny
Normal

Guantánamo-fange tilstår terror

Guantánamo-fangen Majid Khan erklærte seg skyldig da rettssaken mot ham startet i en militær domstol på Cuba.

Guantanamo

Khan som har sitter i fangenskap i Guantánamo på Cuba. Han innrømmer nå å ha hjulpet terrornettverket Al Qaida.

Foto: Brennan Linsley / AP

Pakistansk-fødte Majid Khan som har vokst opp i USA, gikk med på en tilståelse mot redusert straff, skriver BBC.

Han var anklaget for å stå i ledtog med Al Qaida, i tillegg til drap og drapsforsøk. Khan blir regnet som en «nøkkelmistenkt». Da saken mot ham startet innrømmet han å ha hjulpet terrornettverket Al Qaida med pengeoverføringer, samt ha deltatt i øvelser for å bli martyr.

Risikerte livstid

Khan risikerte livstid i fengsel, men vil få redusert straff som følge av at han har sagt seg villig til å samarbeide med amerikanske myndigheter.

Den nå 32 år gamle fangen har vært i hemmelig forvaring siden 2003. Han har tidligere hevdet å ha blitt utsatt for psykologisk tortur.

Senteret for grunnlovsrettigheter, som organiserer forsvaret for flere av fangene i Guantánamo-leiren, har tidligere sagt at terrormistenkte Majid Khan ved flere anledninger ble nektet å snakke med advokaten sin.

Motivet er «å hindre at tortur og overgrep kommer ut til offentligheten, og å beskytte utenlandske regjeringer som kan ha bidratt til eller vært medskyldige i Khans hemmelige internering», hevder organisasjonen.

Hjalp hovedmistenk

Det var ventet at Khan ville vinte mot andre fanger i bytte mot redusert straff, men disse opplysningene er ikke offentliggjort.

En av de andre fangene er Khaled Sheikh Mohammed, som er den selverklærte hovedmannen bak angrepet på USA 11. september 2001. Khan skal ha møtt Mohammed i Pakistan for å planlegge et attentat i USA.

Amerikanske myndigheter mener også at Khan skal ha meldt seg til å som frivillig til å drepe den tidligere pakistanske presidenten Pervez Musharraf.

Khan flyttet til USA på 90-tallet. Han gikk på High School i Baltimore og jobbet på familiens bensinstasjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt