Hopp til innhold

Guam-guvernør avviser trussel fra «en gal fyr fra Nord-Korea»

Eddie Baza Calvo, guvernør på den amerikanske øya Guam, fnyser av meldingene om at Nord-Korea truer med å angripe øya med missiler. – Det er ingen økt trussel mot Guam. Gå ut og nyt livet, folkens.

Kim Jong-un smiler, omgitt av flere personer fra det nordkoreanske militæret, etter prøveoppskyting

TRUER: Nord-Korea har truet med å angripe den amerikanske stillehavsøya Guam med missiler. Myndighetene på Guam sier imidlertid at trusselnivået er uendret, og at de er i stand til å takle en krise skapt av «en gal fyr fra Nord-Korea». Her er Nord-Koreas leder Kim Jong-un avbildet etter en prøveoppskyting tidligere i år.

Foto: KCNA KCNA / Reuters

På en pressekonferanse onsdag morgen norsk tid, beroliger guvernøren innbyggerne på Guam og sier at myndighetene er beredt til å takle enhver situasjon.

– Det er mye retorikk her, men man må skille det fra realiteten. Den eneste sikre informasjonen jeg har fått, både fra lokale sikkerhetsmyndigheter og fra Washington, er at det ikke er noen økt trussel mot Guam. Trusselnivået er uendret, sier guvernør Eddie Baza Calvo.

Eddie Baza Calvo, guvernør på Guam, taler

– TA DET MED RO: Guvernør Eddie Baza Calvo sier at det ikke er noen økt trussel mot Guam og ber folk ikke være urolige.

Foto: Eddie Baza Calvos facebook-profil

– Og uansett er vi godt forberedt på alle eventualiteter. Er det noe samfunn som kan takle enhver krise, enten det er en naturkatastrofe eller en menneskeskapt krise av en gal fyr fra Nord-Korea, så er det Guam, legger han til.

Truet med angrep

Guvernørens uttalelse kommer etter at en talsperson for forsvaret i Nord-Korea truet med angrep på Guam.

– Vi vurderer en plan om å angripe Guam med missiler, sa talspersonen, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Guam er en amerikansk stillehavsøy og et strategisk viktig sted for den amerikanske marinen.

Den nordkoreanske trusselen kom bare timer etter at USAs president Donald Trump truet Nord-Korea med «ild og raseri ulikt alt verden har sett», dersom Nord-Korea eskalerer atomtrusselen videre.

Trump sier Nord Korea vil bli møtt med ild, sinne og makt hvis landet øker atomtrusselen.

– Ikke bekymre dere for denne fyren

Nå forsøker Guam-guvernøren å dempe retorikken.

– Det er ingen økt trussel. Folkens, vi har overlevd jordskjelv og tyfoner. Vi er svært fleksible, og amerikanske styrker er klare til å forsvare Guam når som helst. Det er ingen grunn til panikk, gå ut og nyt livet, sier Calvo.

Også hans sikkerhetsrådgiver, som deltok på pressekonferansen, beroliger innbyggerne.

– Nyt dette paradiset og ikke bekymre dere for denne fyren (Nord-Koreas leder, journ.anm.). Gå ut og grill, ha det gøy og nyt livet, sier rådgiveren.

Atomekspert: Retorikken er den virkelige trusselen

Atomekspert og professor ved Senter for internasjonal sikkerhet og samarbeid på Stanford University, Siegfried Hecker, sier til nyhetsbyrået AP at det er svært lite sannsynlig at Nord-Korea ennå har utviklet missiler som er i stand til å nå Guam.

Det er ordkrigen mellom USA og Nord-Korea som er den virkelige trusselen i denne situasjonen, mener han.

– Å utvikle atomstridshoder for langdistanseraketter er ekstremt utfordrende og fortsatt utenfor Nord-Koreas rekkevidde, sier han.

Den virkelige trusselen er å nærmest snuble inn i en utilsiktet atomkrig på den koreanske halvøya på grunn av misforståelser eller feilberegninger. Provoserende retorikk på begge sider vil gjøre noe slikt mer sannsynlig, sier Hecker.

Japanske soldater trener sammen med amerikanske styrker på Guam

STYRKER PÅ GUAM: Japanske soldater trente i mai sammen med amerikanske, franske og britiske styrker på Guam. Den amerikanske øya er et strategisk viktig sted for den amerikanske marinen.

Foto: Haven Daley / AP

SISTE NYTT

Siste nytt

OSIRIS-REx har vært 7 år i verdensrommet, og er nå tilbake på jorda.

Historisk Nasa-landing kan gi svar på livets opp­rinnelse

Prøver fra romsonden Osiris-Rex har akkurat landet i ørkenen i Utah. Nasa håper prøvene kan fortelle oss hvordan livet på jorda begynte.

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.