Guaidó til NRK: – Norge må gjøre det rette

CARACAS/OSLO (NRK): Juan Guaidó, som har unevnt seg selv som Venezuelas midlertidige president, sier til NRK at Norge må følge med i demokratiprosessen Venezuela går igjennom nå, og ber om å bli anerkjent som landets president.

Juan Guaidó

Da NRK møtte Juan Guaidó i gatene i Caracas, ba han Norge om å følge demokratiseringsprosessen i Venezuela nøye, og anerkjenne ham som landets president. Guaidó leder nasjonalforsamlingen, og har utnevnt seg selv til midlertidig president i landet.

Foto: Anders Magnus / NRK

På Plaza Alfredo Sadel las Mercedes i Caracas har tusenvis av mennesker samlet seg for å gi sin støtte til de nye amnestilovene nasjonalforsamlingen i Venezuela vil innføre. Over hele landet arrangeres det nå slike folkemøter.

Blant dem NRK møter i Caracas gater er mannen som har erklært seg selv som landets midlertidige president, Juan Guaidó. Stadig flere land åpner nå opp for å anerkjenne han som Venezuelas president. Guaidó sier til NRK at han håper Norge følger etter:

– Norge må følge med i den prosessen mot demokrati Venezuela nå går igjennom, og gjøre det rette, sier han.

Lilian Tintori er kona til den fengslede politikeren Leopoldo López som var en av lederne i partiet Voluntad Popular – Folkets Vilje. Han ville ha vært en av presidentkandidatene i 2013 dersom han ikke ble fengslet:

– Jeg ber norske myndigheter anerkjenne Juan Guaidó som Venezuelas rette president, sier Tintori til NRK.

Lilian Tintori

Lilian Tintori ber norske myndigheter anerkjenne Juan Guaidó som Venezuelas president. Tintori er kona til den fengslede politikeren Leopoldo López som var en av lederne i partiet Voluntad Popular da han ble arrester i 2013.

Foto: Anders Magnus / NRK

Prøver å vinne generalene

35 år gamle Juan Guaidó, som leder nasjonalforsamlingen i Venezuela, utropte onsdag seg selv til fungerende president til det kan holdes demokratiske, frie valg.

De militære er lojale mot president Nicolás Maduro, men i et forsøk på å vinne dem over på sin side, har opposisjonen fått med seg nasjonalforsamlingen på å vedta en amnestilov.

Den sier at militære, politi og politikere ikke blir straffeforfulgt dersom de overgir seg uten makt til nasjonalforsamlingen og den midlertidige presidenten Guaidó.

Folkemøte om amnestilover i Caracas

Mange har møtt opp på folkemøtet i Caracas for å gi sin tilslutning til de nye amnestilovene.

Foto: Anders Magnus / NRK

Amnestilovene er allerede vedtatt av nasjonalforsamlingen, men opposisjonen gjennomfører folkemøtene for at også folket skal gi sitt godkjentstempel før den blir delt ut til menige soldater er og politi søndag.

Vil anerkjenne Guaidó

Spania, Tyskland, Storbritannia og Frankrike sier de kommer å anerkjenne Juan Guaidó som Venezuelas president, hvis det ikke blir utlyst nyvalg i landet.

– Hvis ikke et nyvalg annonseres inne åtte dager, er vi klare til å anerkjenne Juan Guaidó som en midlertidig president som kan sette i gang en politisk prosess med sine europeiske partnere, skriver talskvinne for den tyske regjeringen, Martina Fietz, på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Sammen med Spania, Storbritannia og Frankrike følger Tyskland dermed USA, som allerede har anerkjent Guaidó som midlertidig president. Russland og Cuba har på sin side gitt full støtte til Nicolas Maduros regime.

Guaidó leder den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen i Venezuela. Han erklærte seg denne uken som landets midlertidige president, begrunnet med at Maduros presidentskap er ugyldig. Maduro ble gjenvalgt som landets president i mai i fjor og tatt i ed tidligere denne måneden, men valget ble kraftig kritisert av verdenssamfunnet.

Også Norge har oppfordret Nicolas Maduros regjering til å lyse ut nyvalg og vil støtte en slik prosess hvis partene ber om det.

– Valg er nødvendig for å løse krisen i Venezuela, mener utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

SISTE NYTT

Siste nytt