Hopp til innhold

Gruvearbeidere fanget 2000 meter under bakken i Sør-Afrika

Gruveselskapet Harmony Gold arbeider med å få ut 17 gruvearbeidere som ble fanget nesten 2000 meter under bakken da en brann førte til at gruven de var i kollapset.

Ulykken skjedde i gruven Doorknop nær Johannesburg onsdag, ifølge Reuters.

Selskapet harmony Gold opplyser at de har fått kontakt med åtte av gruvearbeiderne som har klart å ta seg til et sikkert område 1700 meter under bakken.

Ifølge en talsperson for selskapet vet de ikke hvor de ni andre arbeiderne befinner seg.

Redningsmannskap har blitt sendt under bakken for å ta seg inn i gruven, men arbeidet blir forhindret av mye røyk og påfølgende steinras.

Harmony Gold er det største gullgravingsselskapet i Sør-Afrika og den femte største gullprodusenten i verden. Gullgruvene i Sør-Afrika er blant de dypeste i hele verden.

Sammenstøt

Tirsdag kom det også til kraftige sammenstøt mellom gruvearbeidere og politi nord i Sør-Afrika, da politiet brukte sjokkgranater og gummikuler mot 3.000 streikende gruvearbeidere.

Gruvearbeiderne var væpnet med køller og stokker og blokkerte veien til gruva. Det opplyser sørafrikansk politi i en uttalelse der de omtaler de streikende som «voldelige».

Sammenstøtene skjedde ved en gruve til platinaselskapet Anglo American Platinum nord i landet. Ifølge politiet prøvde de streikende også å fjerne ikke-streikende arbeidere fra gruveområdet.

Fagforbundet AMCU (Association of Mineworkers and Construction Union) har organisert streiken som rammer platinaselskapene Anglo American Platinum, Impala Platinum og Lonmin. Gruvearbeiderne ønsker høyere lønn, men forhandlingene med platinaselskapene har hittil ikke ført fram. Forhandlingene, som ledes av arbeidsdepartementet i landet, fortsatte tirsdag.

I 2012 førte streik blant gruvearbeidere i Lonmins platinagruve i Marikana utenfor Johannesburg til voldelige sammenstøt. Da ble 34 streikende skutt og drept av politiet, og 78 ble såret. Politiet hevdet de handlet i selvforsvar.

SISTE NYTT

Siste nytt