Gruvearbeidere boikotter Thatcher-film

På 80-tallet ble la tidligere statsminister Margaret Thatcher ned et stort antall gruver i nordøst England, nå svarer de med å nekte å se filmen om «Jernkvinnen».

Toni Bennett og hennes mann David boikotter filmen om Margaret Thatcher

Toni Bennett og hennes mann David kommer ikke til å se filmen om Thatcher.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

– Vi ønsker ikke å se filmen fordi Hollywood ikke kan forstå hva Margaret Thatcher sto for, sier Toni Bennett, som var med å organiserte gruvestreikene for Bolsover Womens Action Group i 1984.

Hun mener filmen gir et helt galt inntrykk av Thatcher.

Var ikke feminist

Sammen med sin mann, David, som jobbet i gruveindustrien i byen på 80-tallet, har de tatt initiativet til å samle de gamle organisasjonene som den gang stod opp mot Thatcher.

– Filmen viser ikke den skaden hun gjorde, særlig i gruveområdene. Hun var heller ikke noe forbilde for kvinner, sier ektemannen.

- Hun hadde over hodet ingen medfølelse med vanlige mennesker, eller med dem som var i en vanskelig situasjon. Heller ikke med dem som hadde dårlig helse, sier Colin Hampton som jobber for de arbeidsløse.

Bilde av de gruvene Thatcher la ned i 1984

I Bolsover henger det et bildet av de gruvene som Thatcher la ned i 1984/85.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Thatcher hadde en langvarig konflikt med fagforeningene i Storbritannia, som hun mente undergravet det parlamentariske demokratiet og den økonomiske veksten. Det hele toppet seg i 1984 da myndighetene foreslo å legge ned 20 av landets gruver og si opp 20.000 gruvearbeidere.

Kritikk fra flere hold

Filmen "Jernkvinnen" kommer ut mens Margaret Thatcher fortsatt er i live, 86 år gammel. På lerretet framstilles hun som dement og i samtaler med sin forlengst avdøde mann, det har vekket reaksjoner fra andre hold også.

– Filmen fokuserer mer på alderdom og demens enn på Thatcher som en fantastisk statsminister. Streep gjør en fantastisk tolkning av henne, men jeg skulle ønsker de hadde ventet med å lage filmen, sa Cameron til BBC forrige uke.

Men selv om Maryl Streep får strålende kritikker for sin tolkning av den tidligere britiske statsministeren, står konservative politikere nærmest i kø for å slakte filmen.

– Filmen reduserer henne til en ynkelig og dement gammel dame, sier kritikere.

De mener filmen tar fra henne all verdighet, blant annet fordi den tar utgangspunkt i hennes nåværende tilstand som dement.
I nordøst er de av en annen opfattning.

Arven etter Thatcher

Aksjonistene som boikotter filmen er mer opptatt av arven etter jernkvinnen. Samfunnene i Yorkshire der gruvene var, har fortsatt høyere arbeidsløshet enn landsgjennomsnittet.

– Vi er et område med unge mennesker uten håp. Mødrene og fedrene deres hadde heller ikke jobb etter streikene og nedleggelsene, sier Toni Bennet.

Ektemannen David mener det beste Thatcher gjorde var at hun gikk av etter 11 år som statsminister.

Sør i England går filmen for fulle hus, men seertallene nord i landet er langt mer beskjedne.

Video Gruvearbeidere boikotter Thatcher-film

SE NETT-TV: Gruvearbeidere boikotter Thatcher-film.

SISTE NYTT

Siste nytt