Grunnstøtt skip kan lenses for olje

Et team på tre bergingsmannskaper som ble heist ned på et grunnstøtt skip utenfor kysten av New Zealand, sier at skipet ennå ikke har brukket opp og at det er trygt å lense olje.

NEWZEALAND-SHIP

Redningsmannskap ble torsdag sluppet ned på konteinerskipet 'Rena' med helikopter for å kartlegge omfanget av katastrofen.

Foto: HO / Reuters

De tre ble torsdag heist ned på det 236 meter lange skipet Rena i en risikabel operasjon etter at en kraftig storm i området hadde løyet.

Etter en grundig undersøkelse av skipet har de fastslått at det står trygt på revet det gikk på, til tross for at det har en slagside på 22 grader. Dykkere har også fastslått at skipets bakerste tank med 1.000 tonn olje ikke er skadd.

Katastrofe

Skipet gikk på revet i forrige uke, og en kraftig storm førte til at alle bergingsforsøk måtte avvikles for noen dager siden.

Skipet hadde 1.700 tonn olje om bord, og trolig har mellom 400 og 700 tonn lekket ut og forurenset strendene i nærheten, i det som er blitt kalt New Zealands verste miljøkatastrofe hittil. Bare ti tonn er samlet opp.

Sterk vind og kraftige bølger hamret i flere dager løs på skipet, som lå og hogg på revet. Det ble onsdag konstatert at det var oppstått store sprekker i skroget, og at det var fare for at det kunne brekke helt opp.

Ba om unnskyldning

Skipets eiere, det greske rederiet Costamare Shipping, ba torsdag befolkningen i området om unnskyldning for havariet. Både kapteinen og førstestyrmannen er siktet for å ha ført skipet på en risikabel måte da det gikk på grunn.

Video Kapteinen på katastrofe-skip ved New Zealand arrestert

Kapteinen på katastrofe-skipet ved New Zealand er arrestert.

Nærmere 90 av de 1.368 konteinerne på skipet har falt i sjøen, og noen av dem har dukket opp på strender og øyer i området. Minst en av dem inneholder et farlig stoff som kan eksplodere ved kontakt med vann.

Foruten store oljeklumper er strendene i Bay of Plenty dekket av rådyrskinn, isolasjonsmateriale, tømmer og tidligere frosne hamburgere fra lasten.

Politi er på plass for å hindre plyndring, mens frivillige og militære samler opp olje og oljeskadde fugler.


SISTE NYTT

Siste nytt