NRK Meny
Normal

Grunnlovdomstolen i Egypt legg ned arbeidet i protest

Den egyptiske grunnlovsdomstolen har lagt ned arbeidet sitt i protest mot det presset frå islamistar som støttar president Mohamed Morsi.

Islamistar stansa den egyptiske grunnlovsdomstolen.

Fleire tusen islamistar samla seg utanfor den egyptiske grunnlovsdomstolen i Kairo i dag.

Foto: MAHMOUD kHALED / Afp

Tidlegare i dag greidde fleire tusen islamistar å hindre at grunnlovsdomstolen kunne kome saman for å drøfte legitimiteten til parlamentskomiteen som har utarbeidd forslag til ny grunnlov.

 Mohammed Morsi
Foto: Anonymous / Ap

Dei aller fleste medlemene av gruppa høyrer til partiet til presidenten, Den muslimske brorskapen og dei endå meir ytterleggåande salafistane. Dei andre medlemene har i stor grad trekt seg på grunn av det dei oppfattar som ein islamistisk dominans i komiteen.

- Fysisk og psykisk press

I føremiddag regelrett tvang demonstrantane dommarane til å utsetje høyringa, som skulle vurdere legitimiteten til det islamistdominerte overhuset i parlamentet og panelet som har skrive den nye grunnlova.

I ei fråsegn frå grunnlovsdomstolen, som er den høgste domstolen i Egypt, at dei stansar arbeidet sitt inntil dei kan halde fram med oppgåvene sine utan å måtte oppleve fysisk og psykisk press.

I dag er ein svart dag for domstolane i Egypt. Domstolen registrerer med djup sorg og smerte dette forsøket på eit psykologisk attentat mot dommarane, heiter det vidare i fråsegna.

Presidenten og støttespelarane hans meiner at grunnlovsdomstolen er dominerte av dommarar som støtta det gamle regimet til Hosni Mubarak.

Djup splitting

Islamister utenfor grunnlovsdomstolen i Kairo.

Islamistar stansa grunnlovsdomstolen sitt arbeid i Kairo søndag.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Konflikten mellom domstolen og islamistane reflekterer den djupe splittinga det er i det egyptiske folket om den politiske framtida til landet. I fleire dagar har den sekulære og demokratiske opposisjonen i Egypt halde store demonstrasjonar på Tahrirplassen i Kairo i protest mot president Morsi.

Fleire hundre tusen menneske har delteke i demonstrasjonane, og i går tok islamistane til gatene for å vise si støtte til presidenten.

Opposisjonen meiner at president Morsi har brukt revolusjonen i Egypt til å skape eit nytt diktatur, denne gongen med islamistisk forteikn.

Det er varsla folkerøysting om det nye grunnlovsforslaget seinare denne månaden.

LES OGSÅ: Opposisjonen lover å fortsette kampen mot Morsi

LES OGSÅ: Skal stemme over ny grunnlov

LES OGSÅ: Islamistar med motdemonstrasjon i Kairo

LES OGSÅ: Ropte slagord mot Morsi fra Tahrir-plassen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt