– Sikkerhetsstyrker begår grov seksualisert vold i Syria

Medlemmer i sikkerhetsstyrkene begår grov seksualisert vold mot barn og voksne i Syria, ifølge Human Rights Watch. Elektriske støt mot kjønnsorganene skal være blant den mest utbredte torturmetoden.

Syria

Demonstranter som er imot det syriske regimet gikk til protest i byen Qamishli, nordøst i Syria fredag.

Foto: Anonymous / Ap

Barn ned til 12-årsalderen har blitt utsatt for grov seksualisert vold begått av sikkerhetsstyrker i Syria, ifølge en ny rapport fra Human Rights Watch som ble offentliggjort fredag.

Ifølge HRW skal sikkerhetsstyrkene ha utført seksualisert vold mot barn, kvinner og menn under raid av boligområder i flere syriske byer. FRW har dokumentert flere tilfeller av overgrep i byene Deraa, Homs, Idlib og Damaskus siden starten av krisen i Syria i mars 2011.

Mange av ofrene som har blitt utsatt for overgrepene har sittet i fangenskap, og sier de ble fengslet på grunn av sitt politiske ståsted.

Vitner og ofre som har blitt intervjuet av menneskerettighetsgruppen forteller grusomme historier. Blant de mest utbredte torturmetodene sikkerhetsstyrkene utfører er elektriske støt mot kjønnsorganene, ifølge HRW.

Fangene har også blitt tvunget til å være nakne over en lengre periode, i tillegg til at de har blitt bundet fast, slått og voldtatt.

Ble torturert for å ha deltatt i protester

I mange av tilfellene har fangene blitt fengslet og torturert på grunn av sitt politiske ståsted, eller for å ha deltatt i protester.

HRW mener mange av overgrepene skjedde under forhold der militære sjefer visste eller burde ha visst hva som foregikk. De krever nå at den syriske regjeringen stanser all form for seksualisert vold umiddelbart.

– Syriske sikkerhetsstyrker ydmyker og fornedrer syriske fanger med seksuell vold. Seksualisert vold mot mennesker i fangenskap er bare ett av mange grusomme våpen i det syriske regimets mange torturmetoder, sier Sarah Leah Whitson, HRWs direktør for Midtøsten.

Omfanget av seksuell vold utenfor syriske fengsler er uviss. HRW skriver at årsaken til dette er at forskere og hjelpepersonell har hatt begrenset adgang til landet.

«De pakket ledninger rundt penisen min og slo på strømmen»

Vitnene og ofrene som har blitt intervjuet av HRW bekrefter at det er sikkerhetsstyrker som har gjennomført volden, og beskriver dem som væpnede menn iført militæruniform. Også sivilkledde menn som blir kalt Shabiha skal ha begått seksualisert vold. Militsen Shabiha er regjeringsstyrkenes allierte.

En mann som vil være anonym, men som går under navnet «Khalil» i HRWs rapport, ble pågrepet i Idlib i slutten av juni 2011, og ble holdt i fangenskap i to måneder i flere fengsler.

«De tvang meg til å kle av meg. De begynte å klemme fingrene mine med en tang. De tok en stiftemaskin til å sette stifter i fingrene mine, på brystet mitt og i ørene mine. Jeg fikk kun lov til å ta ut stiftene hvis jeg snakket. Det var mest smertefullt når de stiftet ørene mine», sier Khalil som blir sitert av HRW.

«De brukte to ledninger koblet til et bilbatteri og ga meg elektriske sjokk. De ga meg elektriske støt i underlivet to ganger. Jeg trodde aldri jeg skulle få se min familie igjen. De torturerte meg slik tre ganger over tre dager», forteller han videre.

Amer fra Idlib beskriver for HRW hvordan han ble torturert under varetekt i Latakia:

«De bandt meg fast til et metallrør og løftet meg slik at føttene knapt rørte gulvet. De holdt meg slik i to dager. Da de slapp meg kunne jeg ikke stå, føttene mine var helt hovne. Jeg tilbrakte fem dager i en enkeltcelle med seks andre mennesker. Etter at 15 offiserer tok meg til et eget rom. De forbannet min mor og søster og truet med å voldta meg. De kledde av meg, og la meg på ryggen og bandt meg fast til et bord mens de løftet hodet og beina mine. De pakket ledninger rundt penisen min og slo på strømmen. Jeg kunne bare høre summingen. De gjorde det kanskje fem ganger og det varte i ti sekunder hver gang. Jeg besvimte. Da jeg våknet var hele kroppen min blå», sier Amer til HRW.

SISTE NYTT

Siste nytt