- Blir det noen forskjell?

Valgsystemet, hvem som kommer til å ende opp i Downing Street og om det blir noen endringer i politikken, var noe av det leserne ville ha svar på.

Gordon Brown
Foto: Cathal Mcnaughton / Scanpix/Reuters

Annette groth

Annette Groth

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Urix-programleder og mangeårig Storbritannia-korrespondent Annette Groth svarte NRKs lesere om valget i Storbritannia.

Valgresultatet har ikke gitt noe svar på hvem som kommer til å regjere Storbritannia de neste årene. Ingen av de to store partiene har fått klart flertall.

Statsminister Gordon Brown har satt embetsverket til å tilrettelegge for samtaler og forhandlinger. Liberaldemokratenes leder Nick Clegg har pekt på den konservative lederen David Cameron og bedt han få sjansen til å danne regjering.

Flere lurte på om det ville bli noen endring av det britiske valgsystemet etter dette, men Groth mener Liberaldemokratene fikk et for svakt valgresultat til at partiet kan presse igjennom en valgreform som vil gjøre det mer rettferdig for mindre partier, men som vil føre til tap for de store.

Groth tror heller ikke at politikken i Storbritannia vil endre seg drastisk etter valget.

- Uansett hvem som danner regjering så har de store problemer i utgangspunktet. Denn økonomiske krisen gjelder også her, og underskuddet på budsjettet rekordstort. Så mye av valgkampen har jo dreid seg om hvor partiene vil skjære ned, og det vil en regjering, uansett parti, måtte gjøre.

- Men hvis det blir konservativ regjering vil vi nok se et mer avmålt forhold til EU - skepsisen hos de konservative til at EU skal få for stor innflytelse har vart helt siden Storbritannia kom med. Litt mindre stat og litt mer privat initiativ tror jeg også det blir med en konservativ regjering, men de konservative vil trolig ikke tørre å kutte i etablerte velferdsgoder, som helsesystemet. Ellers har det vist seg tidligere at partiene i praktisk politikk ikke ligger altfor langt fra hverandre, svarte Annette leseren Espen.

Hennes heteste tips er at De konservatives leder David Cameron vil foretrekke å danne en mindretallsregjering fremfor en koalisjonsregjering med Liberaldemokratene.

Les svarene her

SISTE NYTT

Siste nytt